niet in een kolkend stadion, en die vooral kalm de weinige kansen die hij krijgt snel en effectief benut. Om dat te kunnen is ervaring nodig. In deze zin wordt ervaring veel meer dan alleen iets meegemaakt hebben. Je moet iets met het verleden doen en het verleden doet iets met jou. Er is sprake van herhaling en routine en je moet geleerd hebben van je fouten. Wees dus niet bang om fouten te maken, als je maar bereid bent om ervan te leren. Niet iedereen wordt een ervaren beoefenaar van een vak, van een kunst, van een stiel. Sommige mensen blijven heel hun leven klungelen, anderen hebben snel door hoe het moet.
Een nog krachtiger opvatting van wat ervaring is bood de negentiende-eeuwse Amerikaanse filosoof Charles Sanders Peirce (1839-1914). Die noemde ervaring alles wat van buitenaf op ons afkomt, wat ons wordt opgedrongen, wat we niet zelf hebben gekozen. Dingen die je overkomen, zoals het plotseling doorknippen van een levensdraad, de ervaring van een sterfgeval. Dingen die je gebeuren vanuit de werkelijkheid buiten ons. We spreken dan van een ‘harde’ werkelijkheid. Ervaring is een harde leerschool. Bittere ervaringen blijven ons lang bij. Ervaring is in deze opvatting botsing, contrast, conflict, het niet uitkomen van verwachtingen. Wat niet opvalt, wat geen barst maakt, geeft geen ervaring. Een eentonig en saai bestaan is leven zonder ervaring.
Deze alledaagse ervaringen en onze opvattingen erover kunnen niet over één kam geschoren worden. Ervaringen verschillen in scherpte, in gradaties van intensiteit. Maar in alle opvattingen over ervaring speelt de tijd een belangrijke rol. Ervaring is het verleden laten doorwerken in het heden. Wie dat kan krijgt ervaring. Onze ervaringen zijn opgebouwd uit alles wat we meegemaakt hebben, onder voorwaarde dat we er iets mee doen, met wat in het verleden plaatsvond of wat ons overkwam. Alleen dan is ervaring een leerschool.
Ervaring is niet alleen een bron van alledaagse kennis. Ze wordt ook opgeroepen als kroongetuige bij het verkrijgen van wetenschappelijke kennis. Maar in de wetenschap heeft ervaring een specifieke betekenis: al hetgeen via de zintuiglijke gewaarwordingen tot ons komt. Die vormen de grondslag van de empirische wetenschappen. Maar deze zintuiglijke ervaringen zijn veelvoudig. Geluiden, beelden, geur en tast komen gelijktijdig op ons af. Ze variëren nogal flink in hun uitwerking: wat de een warm vindt, vindt de ander lauw. Ze verschillen naar omstandigheden: wie uit een heet in een koud bad stapt, ervaart dit als lauw. Individuele gewaarwordingen zijn beïnvloedbaar, zoals enkele beroemde experimenten hebben aangetoond. Kortom: erva-