afgedaan, als we hem toch opnieuw uit de kast halen, veranderen. Daar vallen werelden mee te winnen. Met ‘kreupelen’ bedoelen we voortaan niet ‘mensen wier benen beschadigd zijn’, maar iedereen aan wiens of wier lichaam de openbare ruimte niet is aangepast. Iedereen voor wie geen plaats wordt gemaakt, iedereen die in het openbare leven niet welkom is. Welkom wordt dan, na toegankelijkheid, ons meer omvattende ideaal. Zou dat werken?
Welkom gaat niet alleen over bewegen, over ergens binnenkomen, maar ook over andere manieren van doen. Horen, kijken, ademen, eten, drinken, plassen, ontlasten - enzovoorts. Dat zijn allemaal dingen die lichamen in/met omgevingen doen. Sommige omgevingen maken dat makkelijk. Andere niet. Zo worden doven welkom geheten wanneer in een ruimte niet alleen lawaai klinkt, maar ook gebaren, leesbare tekst en/of heldere plaatjes te zien zijn. Blinden zijn kreupel zolang er geen makkelijk voelbare markeringstekens zijn die het hen mogelijk maken om de weg te vinden; hier en daar een auditieve aanwijzing kan ook geen kwaad. Een gastvrije openbare ruimte is zintuig-redundant: ze weet zoveel zintuigen tegelijk aan te spreken dat, wanneer je er één mist, de andere nog over voldoende clues beschikken om te weten waar je bent en wat er aan de hand is.
Lichamen bewegen zich door hun omgeving, nemen die waar, en wisselen met hun omgeving bovendien stof. Daarbij dienen ze hun grenzen zorgvuldig te bewaken. Denk erom, niet lekken waar dat niet op zijn plaats is. Niets binnenlaten dat kwaad kan: eet geen foute bacteriën, slik geen akelige giffen in. Er bestaat overheidsinspectie op bacteriën en giffen. Ook roken is inmiddels op veel plekken verboden. Dat is prettig voor moeizame ademhalers, voor mensen met astma bijvoorbeeld, al is het niet voor hen georganiseerd. Openbare maatregelen houden zelden rekening met statistische outliners. Ze richten zich op grootste gemene delers - die heten ‘ons’. Maar sommige lichamen hebben een ingewikkeldere grensbewakingstaak dan andere. Ze piepen als de lucht vuil is. Ze lekken sneller, of aan alle kanten. Of ze raken van slag van voedsel dat anderen wel verdragen. Denk erom: eet niets verkeerds.
Veel restaurants hebben ook voor mensen met een voedselallergieën of -overgevoeligheden iets lekkers in huis. Net als voor veganisten, of mensen die zich aan deze of gene religieuze voedselwet houden. Wees welkom. De openbare ruimte is niet zo gastvrij; die is niet op welkom heten ingericht. Op Nederlands stations, bijvoorbeeld, en in Neder-