thie voor mijn vaders standpunt, maar ook met zoveel woede over mijn eigen onmacht en de schijnbaar gevoelloze koppigheid van mijn vader, met zulke treffende beelden van de verzorging van koeien en hun hoeven en vooral met zoveel treffende formuleringen van de verscheurdheid die ik als boerenzoon en schrijver in de grote stad voel, dat de lezer het essay over dit mineraalvoeder met een glimlach en een brok in de keel uitleest. Berevel wordt beer.
Nu lijkt het net alsof Spurina een kanaal voor een special effect is. Een bühne waar een stunt plaatsvindt en een illusie wordt opgeroepen die geestesoog, hart en verstand overrompelt en begoochelt. Dat is ook zo, maar er is van meer sprake dan een effect. Zelfs het meest poëtische en autobiografische essay heeft idealiter een onderzoekende component. De schrijver is, hoe impliciet of ironisch hij dat ook formuleert, eropuit verslag te doen van zijn pogingen iets te begrijpen van de persoon, het dier, het voorwerp of verschijnsel dat zijn onderwerp is. Dat doet hij op eigen gezag en op een persoonlijke toon, maar hij zoekt aansluiting bij verre van particuliere kwesties. Bij werkelijke gebeurtenissen en echte mensen. Spurina is geen fictie! En toch vinden veel essays juist hun kracht in de exemplarische werking die de beelden en formuleringen hebben, los van de personen en levens die in het geding zijn. Denk aan Voltaire's vurige verdediging van de burger die geen eerlijk proces kreeg en dreigde onschuldig terechtgesteld te worden, alleen omdat hij een afwijkende levensbeschouwing erop na hield. Of Zola's J'accuse in de zaak Dreyfus.
Een onderzoek doen, ordening zoeken, kwesties ontrafelen en daarin een interventie doen. Ook dat maakt deel uit van wat een essay doet. Dus mogen we niet meer om de hete brij heendraaien: er speelt altijd iets didactisch mee in de geschiedenis van Spurina, en behalve iets uitgelegd of beweerd wordt er niet zelden een levensles, een moraal meegesmokkeld. Spurina is ook een embleem. Een beeld, dat door de stijl waarin het wordt opgevoerd en de interpretatie die erop volgt een bewering, ja een waarheid verbeeldt. Spurina bijvoorbeeld is een belachelijk mooie jongen in renaissancistisch Toscane. Geen losbol, maar een serieuze en deugdzame knaap. Radeloos werd hij van de uitwerking van zijn schoonheid. Altijd geflirt, in ieder gezelschap wel mannen of vrouwen die dubbelzinnige opmerkingen maakten. Of erger. Ongewenste intimiteiten! Van beiderlei kunne!
Niets kon hij ondernemen of zijn aanwezigheid werd teruggebracht tot die van lustobject. Terwijl hij serieus wil worden genomen om zijn, eh, (we weten niet of Spurina erg slim, geestig, vindingrijk, muzikaal, goed met zijn handen, verbaal begaafd of sportief was. Je zou zeggen van niet, als hij zich zo bekreunde om het gewauwel en ge-