III
Uitgangspunt van de goudbegerige stichtster van de stad Mahagonny is het inzicht: ‘Es ist die Wollust der Männer, nicht zu leiden und alles zu dürfen.’ Daarom weet ze dat je goud makkelijker uit de beurs van een man vist dan dat je het zeeft uit het zand van een ijskoude rivier. Toch sudderen in Mahagonny de begeerten aanvankelijk binnen de perken van regels en verboden. Pas als door aanstormend natuurgeweld de totale ondergang dreigt, komen in Brechts prototype van de vrije markt de drijfveren bloot te liggen. Als we toch ondergaan, zo redeneert een van de protagonisten, dan kunnen alle maatschappelijke regels, dan kan elke remming overboord. Nadat dit inzicht is doorgebroken, worden in de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Bertolt Brecht en Kurt Weill de vier belangrijkste begeerten van de man doorgespeeld: eten, neuken, boksen, zuipen.
De hoofdwet van de markt is winstmaximalisatie, god en liturgie ineen. De enige zelfrealisatie, als vrijheid gepresenteerd en ervaren, is zelfvernietiging. Mocht dat weerstand van zo'n vrij individu oproepen, dan zijn er de ondergeschikte wetten die hem wel willen helpen. Dat is niet meteen nodig.
Eerst komt het eten, liet Brecht ook al in zijn Dreigroschenoper zingen. De moraal van de gang van de vrije begeerte is in een korte scène getekend:
‘Jakob: Jetzt hab' ich zwei Kälber gegessen und jetzt esse ich noch ein Kalb. Alles ist nur halb, alles ist nur halb. Ich äße mich gerne selbst.
Jim: Bruder, Bruder is das für dich Glück? Bruder, tue nur nichts halb.
Einige Männer: Herr Schmidt! Sie sind schon dick! Essen Sie! Essen sie noch ein Kalb!
Jakob: Brüder, bitt' ich, sehet mir zu, sehet mir zu, wie ich ess'. Ist es weg, dann hab' ich Ruh', weil ich es vergess', weil ich es vergess'. Brüder, gebt mir noch, Brüder gebt mir noch, Brüder, gebt mir noch... Er fällt tot um.’
Al bemoeilijkte de steeds vollere maag de consumptie, de begeerte werd er niet minder om. Tot zij in de verdwijning van Jakob totaal is vervuld.
Weemoediger ijler dan in deze scène maakte Weill de muziek niet.