dentskandidaat Barack Obama veelvuldig beargumenteert, hun vooraanstaande plek in de wereld verloren door het martelschandaal in de Abu Graib-gevangenis en door de omstreden praktijken in Guantánamo Bay. Een land dat het evangelie van individuele vrijheid en rechtstatelijkheid predikt, kan zich zulke vergissingen niet veroorloven.
Het economisch verlies van de wereldmacht Amerika is zo mogelijk nog groter. Terwijl er haast geen Amerikaan meer te vinden is die de oorlog nog ondubbelzinnig steunt, houdt het Witte Huis tegenover een morrend Congres hardnekkig vast aan het heilige project in Irak. ‘Stay the course!’ roept president Bush. Want nu weggaan zou een overwinning voor de terroristen betekenen.
Een snelle terugtrekking, zoals veel Democraten bepleiten, zou inderdaad niet chic zijn. Het is laf om de Irakezen opeens de rug toe te keren en via de achterdeur te vertrekken. De enige wereldmacht, ook nog eens gesteund door God zelve, kan zich niet door een groepje opstandige muzelmannen naar huis laten sturen. En hoewel het regime van Saddam Hoessein beslist geen pretje was, is het land nu bijkans volledig ontwricht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Om enige stabiliteit in het Midden-Oosten te creëren (en de door het pnac in 1998 genoemde olievoorraden veilig te stellen) zou Irak niet verder moeten afglijden.
Maar de oorlog drukt zwaar op de Amerikaanse begroting. En de vele honderden miljarden dollars die nodig zijn om de troepen en het materieel te betalen, zijn er niet. Deels door ‘Irak’ is de nationale schuld inmiddels opgelopen tot bijna 9 biljoen dollar, een negen met 12 nullen. Amerika ‘spaart negatief’, zoals economen dat soms noemen.
En het is China, die nieuwe, opstomende potentiële wereldmacht, die de vs de laatste jaren van handgeld heeft voorzien. Door de aankoop van vele miljarden dollars aan Amerikaanse staatsobligaties betalen de Chinezen de facto de strijd in Irak. En als de Chinezen dat willen, dan gaat de stekker eruit en lijdt het Witte Huis alsnog zijn nederlaag.
Het doemscenario van Paul Kennedy: imperial overstretch, een wereldrijk dat op wankele economische fundamenten gebouwd is. Amerika is een reus op lemen voeten.
Terwijl de neoconservatieve haviken die Bush naar Irak leidden consolidatie van de Amerikaanse hegemonie voor ogen hadden, is met de oorlog in hoog tempo juist de positie van China als kandidaat-wereldmacht versterkt. Ook dat zal niet de bedoeling zijn geweest.
Niet de zwarte helikopters van de vn bedreigen de Amerikaanse