waren daar beiden niet thuis, maar hij, Ornette Coleman, leek dat meer dan ooit: op die Valentijnsdag 2007 bedacht hij elke vrouw die hij in het publiek maar kon bereiken met bloemen en bloemen en bloemen. Wij van het publiek konden niet ophouden met onze ovatie: wij werden allen zo hemelsblauw als hij.
Deze ooit voor charlatan uitgekreten bloemenvriend had nooit opgegeven: tal van stilistische metamorfoses doorliep hij, die hem toch nooit lieten afdwalen van de klaaglijk vrolijke springerigheid in zijn plastic altsaxofoon, een speelgoedmodel. En met het aanbieden van bloemen en het toeknikken van iedere hoek van de zaal liet hij weer eens even zien dat standvastige charlatanerie ook een erezaak kan zijn. In de bewegingen van zijn muziek, met tegenstrijdigheden die de zoektocht naar elkaar liever niet opgeven, wordt de standvastige voortgang vrijplaats én oproep.
In 1955 was Orlette Coleman nog te jong om nog maar de kracht van die vrijplaats te hebben onderzocht. Maar daardoor zal het wel niet komen, dat de film die een veelgeprezen en gelouterde acteur toen maakte, het enige product onder diens regie zou blijven. Charles Laughton kreeg het namelijk te kwaad met de slechte kritieken waarop zijn werkstuk werd vergast: prompt hield hij het regisseren voor gezien. Dat strookt niet met de film, en toont misschien aan dat hij geen kind meer was.
In The Night of the Hunter slaan een jongen en een meisje op de vlucht voor een schurk die zich uitgeeft voor rondtrekkend predikant en het heeft voorzien op het geld dat hun vader ooit buit maakte bij een overval. Na hun angstige vlucht in een bootje over de rivier bereiken zij een huis waar een oude dame weeskinderen onderdak biedt. Over het uithoudingsvermogen van kinderen zegt ze mijmerend: ‘The wind blows and the rain's cold, yet they abide.’ De teleurstelling van de oudere Charles Laughton om de, beslist misplaatste, slechte kritieken bevestigt die woorden: standvastigheid behoeft ook wat naïviteit. Ze weegt niet handig wat de wereld vereist. Ze zal lege kamers willen blijven vullen, ook als de reeds vervulde dromen door digitale camera's wereldwijd vermenigvuldigd worden.
Maar van de andere kant: waarom zou je eigenlijk publiekelijk standvastig willen blijven, als je toch al zeker weet dat je gelijk hebt? Standvastigheid kan haar vermogen zelfs betuigen in de vorm van een afscheid. Chŏng Ch'ŏl (1536-1593), een van de grootste Koreaanse dichters ooit, schreef twee gedichten die tonen hoe een mens liefde en toewijding intact kan laten, ook als hij op een gegeven moment niet verder kan. Verbannen en onder bewaring gesteld, leerde de dichter de verzamelde werken van de Chinese filosoof Zhu Xi uit het hoofd. Op