Medewerkers aan dit nummer
dr petty bange is universitair docente middeleeuwse geschiedenis aan de Radbouduniversiteit Nijmegen. Zij publiceerde in 2000 een vertaling van Erasmus' Lof der Zotheid, waarvan ter gelegenheid van de boekenweek 2007 de vijfde druk verschijnt. In haar onderzoek houdt zij zich vooral bezig met het laatmiddeleeuwse geestesleven.
simon bottema (1958), pseudoniem van componist Simon Burgers. Schreef orkestwerken, kamermuziek, liederen, elektronische werken, film- en toneelmuziek. In 1995 verscheen zijn roman De rectrix. In april 2007 gaat zijn muziek-theatervoorstelling Windkracht in première.
matthijs van boxsel (1957) is Régent du Collège de 'Pataphysique en hoofdredacteur van De Encyclopedie van de Domheid die inmiddels in zeventien talen wordt vertaald. In juni 2006 is Deskundologie of Domheid als Levenskunst verschenen. Volgende stap is De Topografie van de Domheid waarin alle steden en provincies zijn verzameld die spreekwoordelijk bekend staan als dom.
herman brusselmans (1957) voormalig voetballer, studeerde Germaanse filologie in Gent en werkte korte tijd als bibliothecaris. Intussen schreef hij meer dan dertig boeken - romans en gebundelde columns - waarvan Muggepuut uit 2007 het laatste is.
harm-jan van dam is universitair hoofddocent Latijn aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vertaalde, naast werken van Erasmus, Latijnse en Neolatijnse poëzie en is redacteur van Filter Tijdschrift over vertalen.
bernard dewulf (1960), journalist, columnist, dichter en kunstkenner, schreef onder meer de dichtbundels Waar de egel gaat (2001) en Blauwziek (2006), en de essaybundels Loerhoek (2006) en Naderingen (over schilderkunst, 2007).
hanneke eggels (1946) is essayist en schrijver van de dichtbundels De weiden van Elske (2000) en Sluier van Europa (2002). Binnenkort verschijnt Een vrije huid. Zie ook www.eggels.com.
luuk gruwez (1953) studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, was korte tijd leraar Nederlands en leeft sindsdien van de pen. Hij schreef columns, essays, romans en veel gedichten. Voor de autobiografische roman Het bal van Opa Bing kreeg hij de Geertjan Lubberhuizenprijs.
kristien hemmerechts studeerde Nederlandse en Engelse taal en literatuur in Brussel en Leuven, daarna Literatuurwetenschap in Amsterdam. In 1987 debuteerde zij met Een zuil van zout, waarna zo'n twintig romans, verhalen- en essaybundels volgden. Onlangs verscheen de bundel Als een kinderhemd, beschouwingen over verlies. Kristien Hemmerechts schrijft regelmatig recensies voor Vrij Nederland en doceert Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel.
mariëtte haveman is hoofdredacteur van het tijdschrift Kunstschrift, Jeroen Stumpel hoogleraar iconologie aan de universiteit Utrecht. Beiden schrijven regelmatig over kunst en fotografie. Zij zijn getrouwd en hebben twee kinderen.
tom lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad, en wel als dichter, romancier, columnist, toneelauteur, scenarist en performer. Hij is een van de meest bekroonde Vlaamse auteurs. Zijn twee recentste werken - de roman Het derde huwelijk en het toneelstuk Mefisto for ever (vrij naar Klaus Mann) - werden opnieuw door pers én publiek ‘fel gesmaakt’.
louis th. lehmann (1920) debuteerde in 1939 in het tijdschrift werk en was in de jaren daarna zeer productief, schreef soms een aantal sonnetten per nacht. Zijn eigenlijke liefde ligt bij muziek en dans, en scheepsarcheologie. Hij heeft zijn hele leven gedanst en gecomponeerd; in de scheepsarcheologie is hij gepromoveerd. Toch is hij altijd blijven schrijven en regelmatig verschijnen er nu, na een pauze van dertig jaar, weer dichtbundels. Laatstelijk in 2006 Wat boven kwam.