Medewerkers aan dit nummer
joseph brodsky (1940-1996) was een Russische dichter van joodse afkomst. In 1964 werd hij veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid wegens ‘parasitisme’ en ‘onaangepastheid’. Eerst werd hij opgesloten in de psychiatrische kliniek Kastsjenko in Moskou en nadien verplicht tewerkgesteld in een kolchoz in Norinskaya. Onder internationaal protest werd hij vrijgelaten. Hij vertrok naar de vs en werd Amerikaans staatsburger. In 1987 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedichten bleef hij in het Russisch schrijven, maar zijn proza (politieke, literaire en autobiografische essays en verhalen) schreef hij in het Engels.
louise fresco is adjunct-directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de vn, Distinguished Professor Wageningen University and Research Centre, Buitenlands Lid van diverse Academies van Wetenschappen, Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden 2005-06. Zij heeft diverse niet-wetenschappelijke publicaties op haar naam staan, waaronder een verhalenbundel, drie essaybundels en twee romans.
peter hofman doet sinds 1996 onderzoek naar leven en werk van Lucebert. Hij publiceerde hierover o.a. in Literatuur, Raster, Biografie Bulletin en De Parelduiker. Hij werkte mee aan de essaybundel over Luceberts poëzie Licht is de wind der duisternis, onder redactie van Hans Groenewegen (1999). In 2004 verscheen van zijn hand de documentaire biografie Lichtschikkend en zingend De jonge Lucebert. Hofman is bestuurslid van de Stichting Lucebertiana.
rudi laermans is als gewoon hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderwijs en onderzoekswerk liggen voornamelijk op het vlak van de theoretische sociologie, de cultuurtheorie en de kunstsociologie. Hij is tevens gastdocent Theorie aan de dansopleiding parts (Brussel) en is actief als kunst- en cultuurcriticus.
frank miedema (1954) studeerde scheikunde (biochemie) in Groningen en promoveerde op een immunologisch onderwerp in 1985 aan de UvA. Hij werkt sinds 1983 aan de pathogenese van aids, tot 2004 in clb/Sanquin waarbij hij vanaf 1996 tevens als hoogleraar was aangesteld bij het amc. Hij is sinds 2004 werkzaam als hoogleraar immunologie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij publiceerde eerder op het gebied van wetenschapssociologie en wetenschapstudies in de Amsterdamse Boekengids.
edzard mik (1960) is redacteur van De Gids. Hij schreef romans, korte verhalen, scenario's en libretti. Zijn laatst verschenen roman is De wachters (2004). Hij groeide op in Groningen, woonde in Maastricht en Utrecht en woont en werkt thans in Amsterdam. Zijn nieuwe roman Bleke hemel verschijnt in januari 2007.
leo vroman (1915) is bioloog, dichter en schrijver.
jan wijnen (1943) gaf in 2003 zijn leraarsbaan op om zich aan schrijven te gaan wijden. In datzelfde jaar publiceerde De Gids het verhaal ‘Zonder titel’ dat werd opgenomen in zijn eerste verhalenbundel Het kwade amen (2004). Deze bundel werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Verhalen van zijn hand zijn verder gepubliceerd in Hollands Maandblad, Bunker Hill en Lyra. Eind 2006 verschijnt zijn tweede bundel, waarin ook ‘Redding’ zal staan.
peter zeeman (1954) vertaalde zowel werk van uiteenlopende Russische dichters, verzameld in onder andere Spiegel van de Russische poëzie (Meulenhoff 2000) en diverse titels van Joseph Brodsky, als proza van Isaak Babel en L.N. Tolstoj (Oorlog en vrede, Ambo 2005).