Zulke eilanden bestaan niet en kunnen niet bestaan. Als de geschiedenis iets onomstotelijk heeft aangetoond, dan is het wel dat het radicaal invoeren van een ideale maatschappelijke orde, van welke snit of inspiratie dan ook, hoort tot de rampzaligste dingen die de mensen zichzelf en elkaar aandoen. De twintigste eeuw is een uitzonderlijk hardhandige les geweest.
Maar zulke verhalen, over onbestaanbare ideale maatschappijen, bestaan al eeuwen. Als literatuur, maar ook als ondertiteling en voice-over bij revoluties, activistische daden, politieke maatregelen, stakingen en terroristische aanslagen. De meest recente verbeelding van een utopie, die nationale bekendheid kreeg, was afkomstig van Mohammed Bouyeri, die beschreef dat de groene vlag van de sharia uit het Torentje op het Binnenhof zou wapperen. Vanuit dat centrum van de macht moest het Nederlands Kalifaat bestierd worden. Of de Islamitische Republiek der Lage Landen. Niet meteen en zonder slag of stoot, uiteraard, want zoiets vereist eerst een Endlösung van het probleem van een slordige 15 miljoen ongelovige honden.
Ik was blij dat in de media dit utopische beeld uit de geschriften van Bouyeri verspreid werd. Het geeft met grafische duidelijkheid de intensiteit van zijn overtuiging aan. De totale overgave aan zijn idealisme. En natuurlijk wordt ook met dat ene heldere beeld duidelijk hoe irreëel zijn denkbeelden zijn. Bovendien mobiliseert het beeld het komische potentieel van de gedachtewereld van Bouyeri. Het is een beeld uit een satire of een persiflage.
Utopieën zijn er niet om een al dan niet reëel beeld van een betere wereld te geven en mensen te inspireren. Dat is een misverstand uit de tijd dat het nog in de mode was te denken dat de mensheid bestond en een setje oerproblemen had, die met een logisch samenhangend setje oplossingen (die eigenlijk nogal voor de hand lagen) konden worden verholpen. Als je kijkt naar het utopische beeld van de groene sharia-vlag op het Torentje voor de Hollandse Kalief, dan is duidelijk dat zoiets voortkomt uit een verlangen om een pijnlijke en vernederende ervaring van verwarring, wanorde en onrecht in één klap te vervangen door een heldhaftig beeld van orde, recht, trots, juistheid. Zo is het ook met de anarchistische utopieën die hun kracht ontleenden aan de barre ervaringen van rechteloze arbeiders. Of het nu groot leed en onrecht zijn of ingebeeld en klein leed, utopieën komen voort uit een mengsel van woede, pijn en enthousiasme. Ze scheppen een beeld van een situatie van vrede, recht, orde, geluk. Als tegengif. We