Medewerkers aan dit nummer
arie altena schrijft voor verschillende tijdschriften over nieuwe media en kunst. Hij is docent aan de afdeling Interactive Media and Environments van het Frank Mohr Instituut in Groningen en verbonden aan Sonic Acts, Mediamatic en Metropolis M. Afgelopen jaar verscheen het door hem geredigeerde Unsorted, Thoughts on the Information Arts, an A to Z for Sonic Acts X. Hij blogt op http://ariealt.net.
jan j. boersema (1947) studeerde biologie en promoveerde in de theologie op The Torah and the Stoics on Humankind and Nature. Hij was verbonden aan de universiteiten van Groningen en Leiden en het ministerie van vrom. Momenteel is hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit, leeropdracht: de culturele en levensbeschouwelijke dimensies van de relatie tussen mens en natuur. Recent redigeerde hij De oogst van Milieu (2003) en Het gewicht van groen (2005).
paul bogaert (1968) schrijft gedichten. Hij debuteerde in 1996 met de bundel welcome hygiene. Daarna volgden toespraak (1998, bibliofiel) en Circulaire systemen (2002). Hij maakt momenteel zijn derde reguliere bundel af, die wellicht in het voorjaar van 2006 verschijnt.
wouter godijn (1955) debuteerde in 1997 met de roman Witte tongen. Publiceerde daarna de dichtbundels Alle kinderen zijn van glas (2000), Langzame nederlaag (2002), De karpers en de krab (2003) en Kamermuziek of de weg naar de onverschilligheid (2005). Schreef recensies, een poëzierubriek en columns voor het Dagblad van het Noorden en doceerde poëzie en proza aan het Groningse Kunstencentrum.
tijs goldschmidt (1953) schreef onder andere Darwins hofvijver. Een drama in het Victoriameer (1994), het essay De andere linkerkant, over links en rechts in de evolutie (2003), en de bundel Oversprongen (2000), die grotendeels is samengesteld uit eerder in NRC Handelsblad en literaire tijdschriften verschenen stukken. Als gastconservator van het Frans Halsmuseum stelde hij in 2004 de tentoonstelling Wegkijken samen, die bestond uit een selectie van foto's uit het Spaarnestad Fotoarchief. Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamig fotoboek met een beschrijving van zijn zoektocht in het archief.
oek de jong (1952), romanschrijver, essayist. In 2002 verscheen zijn roman Hokwerda's kind.
alan lightman (1949) is astronoom, was hoogleraar geesteswetenschappen, voorheen lector in de fysica aan het mit en als onderzoeker verbonden aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Lightman schreef al op jonge leeftijd poëzie. Vanaf zijn vijfendertigste, toen hij naar zijn eigen gevoel de top van zijn carrière in de fysica had bereikt, is hij zich meer en meer gaan richten op het schrijven van fictie. Lightman heeft verscheidene romans geschreven en zich steeds verder verwijderd van zijn wortels in het wetenschappelijk onderzoek. Zijn bekendste werk, Einstein's Dreams (1991), is in dertig talen vertaald.
mattijs van de port (1961) is werkzaam als cultureel antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van Gypsies, Wars & Other Instances of the Wild. Civilisation and its Discontents in a Serbian Town (Amsterdam University Press, 1998) en Geliquideerd. Criminele afrekeningen in Nederland (Meulenhoff, 2000). Momenteel verricht hij onderzoek in Brazilië in het kader van het nwo-onderzoeksproject ‘Religion, Mass Media and the Imagination of Communities’.
ilse roman (1973) studeerde Driedimensionale Vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Haar ervaring als actrice gebruikt ze in haar ‘theatrale’ performances, die zich op de scheidingslijn bevinden van beeldende kunsten en theater: de toeschouwers bevinden zich letterlijk in het werk en ervaren het gebeuren in plaats van de installatie te bekijken. Haar werk was al te zien in o.a. De Vooruit (Gent), De Brakke Grond (Amsterdam), La Ferme du Buisson (Frankrijk), De Beweeging (Antwerpen).