[Nummer 7/8]
Bij dit nummer
De zoon van Enola Gay Tibbets heeft zijn moeder onsterfelijk gemaakt. Na een mislukte medicijnenstudie vond de jongen zijn bestemming als piloot bij de luchtmacht. In de vroege morgen van 6 augustus 1945 steeg hij op van de basis op het eiland Tinian en zette koers richting Japan. Zijn kist, door hem de Enola Gay gedoopt, was een b-29 Superfortress-bommenwerper, met in haar buik een Little Boy. Boven Hiroshima werden de bomluiken geopend en aanschouwde Paul Tibbets zijn tweede geboorte.
Drie dagen later werd een tweede kernbom, type Fat Man, gedropt boven Nagasaki. De wereld was voorgoed veranderd. De verwoestingen aangericht door deze aanvallen waren ongekend. Zo'n krachtsexplosie was zelfs door kenners niet altijd voor mogelijk gehouden. In 1937 omschreef de vader van de kernsplijting, Nobelprijswinnaar lord Rutherford, de energie die vrijkwam in het splijtingsproces nog als ‘a very poor kind of thing’. Iedereen die daar een bijzondere krachtsbron in meende te zien was, aldus de geleerde, ‘talking moonshine’. Hoezeer hij ernaast zat, heeft hij niet meer meegemaakt.
Zestig jaar na dato leek het de redactie van De Gids een goed idee een nummer te wijden aan de bom en haar gevolgen. Aanvankelijk zagen die er rooskleurig uit. De oorlog was ten einde en een stralende toekomst strekte zich voor ons, bewoners van het vrije Westen, uit. De militaire superioriteit, de nieuwe technologie, het natuurwetenschappelijk vernuft - ze leken destijds niets minder dan de aanzeggers van voorspoed, vrede, vrijheid en vooruitgang. Ook voor de medewerkers van het Manhattan Project. Zij kunnen nog altijd bijna aanstekelijk vertellen over het leven en werken in Los Alamos, New Mexico, waar de crème de la crème van de natuurwetenschappelijke wereld met hun aanhang was verzameld om, ver verwijderd van de bewoonde wereld, te werken aan de bom. Joseph Hirschfelder, een van de in Los Alamos gestationeerde wetenschappers, doet in dit nummer verslag van het wonder van een geslaagde