Medewerkers aan dit nummer
mark boog (1970) is dichter en schrijver. Hij publiceerde drie dichtbundels, waarvan de eerste met de C. Buddingh'-prijs werd bekroond, en drie romans. De laatste, De helft van liefde, verscheen dit voorjaar. Het is de bedoeling dat in het najaar de bundel De Encyclopedie van de Grote Woorden verschijnt, waaruit hier enkele gedichten zijn voorgepubliceerd.
rené de borst (1958) is universiteitshoogleraar met als leeropdracht Technische mechanica aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de tu Delft en wetenschappelijk directeur van het Nederlands-Franse Netwerk voor Hoger Onderwijs en Onderzoek. Hij heeft diverse prijzen ontvangen, waaronder de Composite Structures Award, de iacm Computational Mechanics Award, de Max-Planck-Forschungspreis en de nwo/Spinozaprijs. De titel van zijn Spinozalezing was ‘Het kapotgaan der dingen’, hetgeen zijn specialisme beschrijft: het rekenen aan schade- en scheurvorming in materialen en constructies.
josephine bosma (1962) is schrijfster en kunstcritica. Sinds 1996 publiceert ze over kunst en nieuwe media in online en offline publicaties. Ook geeft ze lezingen over dit onderwerp in binnen- en buitenland. Josephine Bosma woont en werkt in Amsterdam.
frans budé (1945) is dichter. Recente bundels: Alles gaande (2001) en De trein loopt prachtig binnen (2003). Dit najaar verschijnt van hem de novelle Afrit. De foto bij zijn gedicht trof hij aan op een website met verloren geraakte familiekiekjes: www.moderna.org/lookatme.
douwe draaisma (1953) is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit Groningen. Hij publiceerde in 2001 Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.
lionel dupuy (1975) is geograaf en gespecialiseerd in milieukunde. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan over aspecten van tijd en ruimte in het werk van Jules Verne (http://perso.wanadoo.fr/jules-verne). Zijn meest recente boek is getiteld En relisant Jules Verne, un autre regard sur les Voyages Extraordinaires (2005). Hij is als hoofd projecten ‘Arts et Culture’ verbonden aan het Centre National de Documentation Pédagogique (Frankrijk).
micha hamel (1970) is freelance componist en dirigent. Hij componeerde orkestwerken, liederen, kamermuziek en elektronische muziek voor concertzaal, dans en theater. Hij begon zijn loopbaan met het dirigeren van hedendaagse muziek. Inmiddels heeft hij eveneens een repertoire aan klassieke en romantische muziek opgebouwd, waarmee hij met name in Italië furore maakt. Alle enen opgeteld (2004), de bundel waarmee hij als dichter debuteerde, werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2005.
lucas hüsgen (1960) is schrijver, dichter en vertaler. Zijn meest recente publicaties zijn de essaybundel Nee, maar het gebeurt (2003) en de dichtbundel Deze rouwmoedige schoonheid (2005).
conny kristel (1955) is als senior-onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Zij publiceerde over de geschiedenis en literatuur van de jodenvervolging en over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Momenteel doet zij onderzoek naar de Nederlandse perceptie van het militaire geweld tijdens de Eerste Wereldoorlog.
arjen mulder (1955) is essayist, vertaler en redacteur van De Gids. Recente publicaties zijn Het fotografisch genoegen (2000) en Levende systemen (2002). Zeer onlangs verscheen De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde.
p.f. thomése (1958) debuteerde met de verhalenbundel Zuidland, waarvoor hij in 1991 de ako Literatuurprijs ontving. Zijn meest succesvolle boek is Schaduwkind (2003), dat inmiddels in veertien landen is verschenen. Dit najaar komt hij met de roman Izak.
dirk van weelden (1957) is redacteur van De Gids. Hij debuteerde in 1987 samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Tegenwoordigheid van geest (1989), Oase (1994), Orville (1997), Van hier naar hier (1999) en Het refrein (2000). Zijn meest recente boek, Looptijd, verscheen in 2003.