Medewerkers aan dit nummer
jacques hamelink werd geboren in 1939 nabij Terneuzen. Hij is dichter en publiceerde proza, een stemmenspel en voornamelijk poëzie. Zijn meest recente bundel Kinksteen van Ch'in verscheen in 2003. Dit jaar verschijnt De Dame van de Tapisserie waar ‘Antistrofen aan Hadewych’ deel van uitmaakt. Hamelink ontving o.a. de Herman Gorter-, de Busken Huet- en de Constantijn Huygensprijs.
k. michel (1958) debuteerde met de dichtbundel Ja! Naakt als stenen. In 1994 verscheen zijn bundel Boem de nacht, die werd bekroond met de Herman Gorterprijs. Voor de bundel Waterstudies (1999) ontving hij de Jan Campertprijs en de vsb Poëzieprijs. Hij is redacteur van Raster.
edzard mik (1960) schreef romans, korte verhalen, scenario's en libretti. Zijn laatst verschenen roman is De wachters (2004). Hij groeide op in Groningen, woonde in Maastricht en Utrecht en woont en werkt thans in Amsterdam.
joost pollmann (1957), geboren in Haarlem tegenover de kathedrale basiliek. Opgeleid aan de Universiteit der Zelfstudie. Sinds 1993 organisator van de Stripdagen Haarlem en van diverse tentoonstellingen over strips en beeldcultuur. Schrijft voor de Volkskrant over strips en kunst, en voor www.stichtingbeeldverhaal.nl over strips en onderwijs. Heeft eerder gepubliceerd in Tirade, de vpro-gids, Items en International Journal of Comic Art. Vorig jaar verscheen van zijn hand het Abecedarium van de grafische roman.
tom de ridder (1948) is als socioloog werkzaam bij Cogis, kenniscentrum vervolging, oorlog en geweld. Hij publiceerde eerder ‘De bezieling van een monument. Een geschiedenis van de Vriendenkring Vught’, Icodo-info 21 (2004) 1 (september) 10-44. E-mail: t.deridder@cogis.nl.
eelco runia is als historicus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij het door nwo bekroonde project Committing History leidt. Naast talloze artikelen publiceerde hij De pathologie van de veldslag (1995), de essaybundel Waterloo Verdun Auschwitz (1999) en de roman Inkomend vuur (2003). Binnenkort verschijnt Afschrikken door aanwezigheid - ‘een klinische les over het niod, Nederland en Srebrenica’.
abram de swaan (1942) is universiteitshoogleraar Sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder andere Woorden van de wereld. De politieke sociologie van het mondiale talenstelsel (2002) en Moord en de staat (Huizinga-lezing, 2003).
jacques westerhoven (1947) woont sinds 1975 in Japan, waar hij Engelse taal en Amerikaanse letterkunde doceert aan de Rijksuniversiteit Hirosaki. Van zijn hand verschenen diverse vertalingen, waaronder die van Stille sneeuwval van Junichiro Tanizaki en De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami. In 2000 ontving hij als eerste Nederlander de Nomaprijs voor Vertaalde Japanse Literatuur.
jolande withuis (1949) is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. In september verschijnt van haar hand Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd. Zij publiceerde eerder Erkenning. Van oorlogstrauma naar klaagcultuur (De Bezige Bij, 2002), De jurk van de kosmonaute. Over politiek, cultuur en psyche (1995) en Opoffering en heroïek. De mentale wereld van een communistische vrouwenorganisatie in naoorlogs Nederland, 1946-1976 (proefschrift, 1990). E-mail: j.withuis@niod.nl.