de Darwinherdenking van 1909, vijftig jaar na de publicatie van de Origin of Species. Ik verwachtte een oratio pro domo waarin De Vries in meer of minder bescheiden bewoordingen zou uitleggen dat hij Darwins troonopvolger als evolutietheoreticus was.
De Vries deed dat wel heel subtiel, vond ik. Zijn artikel ging over Darwins bezoek aan de Galápagosarchipel, en het was één lofzang op de zachtmoedige mens en de voorbeeldige wetenschapper die Darwin was. Verder meldde De Vries in het stuk eigenlijk niet veel méér dan dat Darwins bezoek aan de Galápagoseilanden hem inspireerde tot het jarenlange geestelijke avontuur dat zou resulteren in de evolutietheorie. Over het hoe en waarom van die inspiratie geen woord. Nu ja, één regel, namelijk dat elk eiland van de archipel zijn eigen soorten spotlijsters, schildpadden en vinken kent. Maar niets over wat dat precies voor Darwin betekende, niets over hoe de beroemde Galápagosvinken Darwin tot zijn theorie brachten, niets over het mechanisme dat de curieuze variatie in snavelvorm van de vogels bewerkstelligde.
Het leek me duidelijk. De Vries prees hier een groot voorganger voor zijn pionierswerk, maar omdat hij diens theorie als achterhaald beschouwde, wilde hij er liever geen woorden aan vuilmaken. Dit vermoeden werd bevestigd door een bijdrage van Hubrecht over Darwin, in hetzelfde nummer. Evolutie, zei Hubrecht met zoveel woorden, begrepen wij eigenlijk pas goed dankzij het onderzoek van De Vries. Subtiel een-tweetje, nietwaar? Opnieuw gaf De Gids een kijkje in de huiskamer van de Nederlandse wetenschap.
Wel merkwaardig dat De Vries hiermee wegkwam. Hoe kon hij de Galápagosvinken, de paradepaardjes van de evolutietheorie, ongestraft zó marginaliseren, en dat nota bene in een herdenkingsbijdrage? Erger nog: toen ik David Lacks Darwin's Finches - het standaardwerk - er nog eens op nasloeg, bleek dat De Vries' éne regeltje niet eens klopte. De vinken zijn helemaal niet per soort over de eilanden verspreid, op de meeste eilanden komen meerdere soorten naast elkaar voor. Nu raakte ik geïntrigeerd - wat was hier aan de hand? Dus de Origin of Species uit de kast gehaald om te zien wat Darwin er zelf over had gezegd. Helemaal niets, bleek me na vruchteloos geblader; de wereldberoemde darwinvinken komen in de Origin niet voor! Ik begreep dat het tijd werd bij een echte Darwin-scholar te rade te gaan. En toen werd me duidelijk dat we hier met een hardnekkige mythe uit de wetenschapsgeschiedenis te maken hebben.