Medewerkers aan dit nummer
geert buelens (1971) debuteerde in 2002 met Het is. Die bundel kreeg de Van der Hoogtprijs en werd genomi neerd voor de Buddingh’-prijs. Hij is docent Literatuur wetenschap aan de Universiteit Antwerpen en publiceerde onder meer Van Ostaijen tot heden (Vantilt 2001). Dit jaar verschijnt zijn tweede bundel Verzeker u.
j.e. craanen was werkzaam op verschillende diploma tieke posten, waaronder Madrid, New York (Verenigde Naties) en Parijs (directeur Institut Néerlandais). Hij is sinds twee jaar ambassadeur in Polen en was van 1998-2002 ambassadeur in Argentinië. Hij publiceerde verschillende artikelen over politieke en culturele onderwerpen in kranten en tijdschriften. Thans woont hij in Warschau.
hans harbers is universitair hoofddocent Filosofie van Wetenschap, Technologie en Samenleving bij de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen.
joke j. hermsen studeerde letteren en filosofie in Amsterdam en Parijs. Zij promoveerde in 1993 op Nomadisch narcisme en debuteerde in 1998 bij De Arbeiderspers met de roman Het dameoffer, enkele jaren later gevolgd door Tweeduister, een roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury. Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrates-wisselbeker. Eind 2004 is haar nieuwe roman verschenen: De profiel schets. Zij is tevens hoofdredacteur van Boekman, tijd schrift voor kunst, cultuur en beleid.
rudie kagie (1950) is redacteur van Vrij Nederland. Recente boeken van zijn hand: De socialisten. Achter de schermen van de SP (2004) en Boudewijn Büch, verslag van een mystificatie (2004).
chris keulemans (1967) is schrijver en journalist. Zijn essaybundel Van de zomer naar de werkelijkheid verscheen in 1997. Zijn roman De Amerikaan die ik nooit geweest ben verscheen vorig jaar. Zie ook: www.de-amerikaan.nl.
willem otterspeer (1950) is hoogleraar universiteits geschiedenis in Leiden, biograaf en redacteur van De Gids. Hij schrijft op dit moment een vierdelige geschiedenis van de Leidse Universiteit waarvan twee delen inmiddels verschenen zijn.
ben van der velden (1942) was van 1971 tot 2004 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schreef over Franse literatuur, was correspondent in Rome, volgde de omwentelingen in Oost-Europa en schreef over geheime diensten en de defensie-industrie. De laatste acht jaar was hij politiek correspondent in Brussel waar hij een eetclub oprichtte waar veel Europese hoofdrolspelers hun hart kwamen luchten. Hij publiceerde onder andere Céleste, over Marcel Proust, Verblijf te Rome en Italiaanse kronieken en werkte mee aan boeken over de kunstenaars Peter Vos en Willem den Ouden. ‘Prodi's stilte’ is een deel uit De Europese onmacht. Scènes uit de achterkamers, dat in de loop van dit jaar zal verschijnen.
emar zirkan (1976) woont en werkt in de Randstad. Borrelt in goede tijden. Levensgeluk bestaat vooralsnog vooral uit zoeken naar het juiste ritme.
rectificatie
In het vorige nummer van De Gids (nr. 12, december 2004) ontbraken de biografische gegevens van een van de medewerkers:
bert j.m. de vries (1948) heeft na de opleiding Theoretische Chemie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen gewerkt, als mede-oprichter en staflid, aan de Interfacultair Vakgroep Energie en Milie (ivem) van de Rijks Universiteit Groningen. Na een dissertatie over duurzaam gebruik van hulpbronnen in 1989 is hij bij het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (rivm) gaan werken. Sindsdien is hij betrokken geweest bij het Global Change targets project (1997), bij diverse projecten inzake klimaatmodellering en -beleid en duurzame ontwikkeling; en bij het in 2002 als boek verschenen Mappae Mundi project. Sinds 1 januari 2003 is hij deeltijdhoogleraar Global Change and Energy aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie van de Universiteit Utrecht. Hij heeft ruim vijftig artikelen in wetenschappelijke tijd schriften gepubliceerd over m.n. energie- en klimaatmodellering en -beleid en over duurzame ontwikkeling.