Medewerkers aan dit nummer
frits abrahams (1946) is redacteur van NRC Handelsblad, waarvoor hij vijf keer per week de rubriek ‘Dag’ schrijft.
hedy d'ancona stond aan de wieg van de feministische beweging in Nederland, richtte het vrouwenblad Opzij op en schreef artikelen en boeken over de positie van vrouwen. Ze was staatssecretaris, minister en lid van het Europese Parlement. Op dit moment is ze bestuurder van een aantal organisaties op het gebied van kunst en cultuur.
maarten asscher (1957) is schrijver en boekhandelaar. Hij is redacteur van De Gids. Zijn meest recente boek is de autobiografische essaybundel Dingenliefde (2002).
henri beunders (1953) is sinds 1990 hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit. Daarvoor was hij redacteur bij NRC Handelsblad. Zijn meest recente boek is Publieke tranen. De drijfveren van de emotiecultuur (2002). In 2004 verschijnt een boek over de relatie tussen politie en media. Meer info: beunders.com.
rené boomkens (1954) is cultuurfilosoof, redacteur van De Gids, bijzonder hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde in 1999 zijn proefschrift Een drempelwereld.
bernard bot is minister van Buitenlandse Zaken.
matthijs van boxsel is hoofdredacteur van De Encyclopedie van de Domheid die inmiddels in tien talen wordt vertaald. Eerdaags verschijnt De Topografie van de Domheid, waarin alle steden en provincies zijn verzameld die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. Hij geeft Cursussen Domheid in binnen- en buitenland.
adriaan van dis debuteerde in 1984 met Nathan Sid en reeds in die novelle wordt met een blik van buiten naar Nederland gekeken. De afgelopen twintig jaar schreef hij in totaal veertien romans, verhalenbundels en toneelstukken. Zijn in de Nederlandse en Franse pers zeer lovend ontvangen laatste roman Familieziek is een portret ven een migrantenfamilie in het naoorlogse Nederland.
elsbeth etty (1951) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op een dissertatie over de dichteres en marxistische politica Henriette Roland Holst. Sinds 1988 is zij redacteur van NRC Handelsblad.
boris van der ham (1973) is Tweede-Kamerlid voor d66. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van de Jonge Democraten (jd) en acteur. Hij was als Kamerlid een van de initiatiefnemers van het Nederlands referendum over de Europese grondwet.
gert hekma is docent homostudies bij de afdeling sociologie en antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar verschijnt van hem bij J.M. Meulenhoff Homoseksualiteit in Nederland van 1730 tot de moderne tijd.
john jansen van galen (1940) is politicoloog en journalist. Hij is medewerker van Het Parool en nos-radio (Met het oog op morgen). Hij schreef boeken over onder meer het Ik-tijdperk, Suriname, Nieuw-Guinea, de politici Drees en Den Uyl, en over wandelen in Nederland.
atte jongstra (1956) is schrijver, essayist en dichter. Hij publiceerde onder andere de romans Groente (1991) en Het huis M. (1993), de essaybundel Familieportret (1996), Hudigers hooglied (1999) en de essaybundel De tak van Salzburg (2002). In het najaar van 2003 verscheen zijn omvangrijke roman De tegenhanger.
frank ligtvoet (1954) vervulde verschillende functies in de literaire wereld. Sinds 1996 woont hij in New York, waar hij een aantal jaren als cultureel attaché werkte. Hij is nu freelance journalist en publiceert literair werk in tijdschriften als De Gids en Filter.
annet mooij (1961) is zelfstandig onderzoeker en redacteur van De Gids. Ze schreef onder andere De polsslag van de stad. 350 jaar academische geneeskunde in Amsterdam (1999). Na de zomer van dit jaar verschijnt Geen paniek. AIDS in Nederland.