grote steden en in de groeikernen, kreeg het stedenbouwkundig ideaal gestalte dat ten grondslag had gelegen aan het naoorlogse beleid. Kanaleneiland in Utrecht, de Amsterdamse Bijlmermeer, Capelle aan den IJssel, en vele andere leerzame voorbeelden.
In de Randstad is het inderdaad vol geworden, en het zal nog veel voller worden omdat de compacte stad nog altijd het leidende beginsel is voor de Haagse denkers. Meer dan ooit zelfs, omdat de milieulobby en degenen die de ‘groene ruimte’ aanbidden veel invloed hebben op het stedenbouwkundig beleid. Al met al heeft het overheidsbeleid van de afgelopen decennia alleen maar armoede opgeleverd. De Bijlmermeer in Amsterdam wordt nu alweer afgebroken, en hetzelfde zal gebeuren met vele andere Randstedelijke woonwijken die bedoeld waren als een alternatief voor het slechte en uiteraard Amerikaanse voorbeeld, de suburbanisering van de stad. Maar juist in de vaak nog bijna dorpse suburbs van Nederland wordt het goede leven geleefd, een kleinburgerlijk leven, waar architecten, stedenbouwers en andere intellectuelen hun neus voor ophalen, zoals ze nu al vijftig jaar hun neus ophalen voor het gewone leven. Anders dan Rem Koolhaas en zijn bewonderaars hebben gewone mensen een geweldige hekel aan congestie, openbaar vervoer en hoogbouw. Het zal niet gebeuren, maar het zou verstandig zijn om de volkshuisvesting en de ruimtelijke ordening gewoon maar af te schaffen. Nederland zou nog veel rijker kunnen zijn dan het is door de woningmarkt radicaal te liberaliseren. Misschien vertrekt de middenklasse dan uit de grote steden, maar misschien ook niet, als er maar voldoende verouderde huurwoningen voor een redelijke prijs op de markt komen.
Altijd maar weer wordt er gedreigd met de verpauperde getto's in Amerikaanse steden, want dat zou het resultaat zijn van ongebreidelde suburbanisering. Daarom worden er nu in Nederland dure koopwoningen gebouwd in achterstandswijken, zo wordt de middenklasse gedwongen om in de stad te blijven, want een suburbaan alternatief is er niet. En zo wordt het steeds voller in de stad; in bestuurlijk en ambtelijk jargon heet dat herstructurering en verdichting. Het is maar zeer de vraag of dat verstandig beleid is. De overheid creëert doelbewust schaarste op de woningmarkt, met als gevolg hoge prijzen. Dat is fijn voor de bouwwereld en de hypotheekgevers, maar niet voor andere ondernemers. Bovendien worden burgers beperkt in hun vrijheid op een wijze die niet passend is voor een democratisch land. Het wordt hoog tijd om de Randstad te bevrijden uit haar kunstmatige ruimtelijke begrenzingen. Dan zal blijken dat Nederland helemaal niet vol is.