ropese Parlement en de Europese Ministerraad wordt nog symbolisch vastgehouden aan de peperdure simultane vertaling in alle talen van Europa. Interessant is dat Europa niet, zoals bij de talen, heeft gekozen voor concurrentie tussen Europese valuta's. Wellicht had de d-mark, het pond of zelfs de dollar kunnen winnen als populairste gemeenschappelijke munt in Europa. De Wet van Gresham stelt dat slecht geld, geld dat meer waard is dan zijn gewicht in goud of zilver, uiteindelijk goed geld verdrijft. Overgewaardeerde munten verdrijven dus ondergewaardeerde munten uit de circulatie. In de hedendaagse Europese context had dit kunnen betekenen dat munten met de laagste inflatie uiteindelijk de valutamarkten zouden domineren. Europa heeft echter niet gekozen voor valutaconcurrentie, maar voor invoering van een nieuwe gemeenschappelijke munt, de euro.
De euro heeft dus onmiskenbare economische voordelen: lagere transactiekosten voor burgers en bedrijven, lagere kosten voor het afdekken van wisselkoersrisico's, grotere transparantie en betere vergelijking van prijzen van goederen en diensten in verschillende Europese landen, betere marktwerking, lagere prijzen en meer werkgelegenheid. Bovendien gebruiken niet-Europese landen de euro steeds vaker als middel om te rekenen, te verrekenen en te sparen. De euro is dan ook economisch en politiek bezien een groeiende factor in de wereldeconomie en kan zich meten met de dollar en de yen.
Waarom is de euro dan toch zo onbemind onder Nederlandse burgers? Hebben de politici het niet goed uitgelegd? Speelt sentiment een grotere rol dan voorzien? Moeten mensen langer wennen aan het rekenen met een nieuwe munteenheid? Manifesteren de voordelen zich pas op langere termijn? Geven nationale politici de euro en het vermaledijde Stabiliteits- en Groeipact misschien ten onrechte de schuld van pijnlijke overheidsbezuinigingen? Zijn het de absurde prijsstijgingen onmiddellijk na invoering van de euro? Is het dat de Europese Centrale Bank niet bereid of in staat lijkt te zijn om de conjuncturele neergang van de laatste jaren te stoppen? Ik vrees dat al deze factoren hebben bijdragen aan de impopulariteit van de euro.
Natuurlijk speelt sentiment een rol. De gulden en de Nederlandse taal zijn belangrijke symbolen van ons land. Een pak muntendrop met guldens, kwartjes en centen smaakt anders dan een zak eurodrop. Toch heeft ook de gulden een Europees en niet louter een Nederlands verleden. De gulden is in Toscane geboren, is verder op-