losgelaten in Amsterdams befaamde red-light district om een paar uurtjes onbekommerd lol te beleven.
Ook het roemruchte Nederlandse prostitutiebeleid is welbeschouwd een vorm van folklore. Prostitutie hoort in het rijtje waarin ook drugs, euthanasie, abortus en het homohuwelijk thuishoren - stuk voor stuk beleidsterreinen waarop Nederland zich graag onderscheidt door een bijzondere en eigenzinnige koers. Wij pakken deze problemen anders aan dan andere landen. Hoon en onbegrip zijn ons deel, maar daar laten we ons niet door van de wijs brengen. Wel hebben we wat uit te leggen. Dat doen we dan ook graag, bijvoorbeeld op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar onder het kopje ‘Welkom in Nederland’ het typisch Nederlandse beleid ten aanzien van deze ‘ethische onderwerpen’ uitgebreid wordt toegelicht.
Het uitbaten van een prostitutiebedrijf in Nederland was tot voor kort wettelijk verboden, maar in de praktijk werd dit op grote schaal door de vingers gezien. In het najaar van 2000 werd de letter van de wet aan de werkelijkheid aangepast en verdween het bordeelverbod uit het Wetboek van Strafrecht. Sindsdien geldt de prostitutie als een normale bedrijfstak en wordt vrijwillige prostitutie door meerderjarigen formeel als een vorm van arbeid beschouwd. Degenen die er werkzaam zijn, exploitanten en prostituees, hebben dezelfde rechten en plichten als andere werkgevers, werknemers en zelfstandigen. De verdere invulling van het prostitutiebeleid wordt overgelaten aan de gemeenten, die via de verstrekking van vergunningen kunnen bepalen waar seksinrichtingen zich mogen vestigen en aan welke eisen ze moeten voldoen op het gebied van inrichting, veiligheid, hygiënische voorzieningen en dergelijke.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft modelverordeningen opgesteld die gemeenten als voorbeeld kunnen nemen bij de ontwikkeling van een lokaal prostitutiebeleid. Om ook de exploitanten in de goede richting te stimuleren is er een speciale kwaliteitsgarantie voor de seksindustrie ontwikkeld, het certificaat ‘Erotikeur’. In relaxbedrijven met dit stempel treft men het scharrelvlees van de prostitutiebranche, men wordt hier gegarandeerd veilig, hygiënisch en discreet bediend door vrouwen die geen slachtoffer zijn van dwang, uitbuiting of vrouwenhandel. Dan zijn er nog de klanten. Om hen te informeren over de gewenste omgangsvormen heeft het Prostitutie Informatie Centrum een handleiding opgesteld, ‘De zeven regels voor een goed contact’. Volgt men die, dan begeeft men zich schoon en fris gewassen ten bordele. Daar aangekomen maakt men duidelijke afspraken over de te verrichten handelingen, de