Medewerkers aan dit nummer
dr. meindert fennema doceert Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam en is als programmaleider verbonden aan het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies. Hij publiceert regelmatig over de politieke participatie van migranten, over anti-immigratiepartijen en over het belang van het politieke debat. Hij was gastredacteur van het tweede niod-jaarboek, Onrecht. Oorlog en rechtvaardigheid in de twintigste eeuw (2001). Onlangs verscheen de derde herziene druk van zijn De moderne democratie. Geschiedenis van een politieke theorie.
micha hamel (1970) is componist en dirigent. Hij schreef muziek voor bijna alle belangrijke Nederlandse interpreten, ensembles en orkesten alsook voor een flink aantal theater- en dansproducties. Daarnaast is hij regelmatig als dirigent te gast bij de ensembles voor moderne muziek en de symfonieorkesten van ons land, waarmee hij tal van concerten geeft met voornamelijk eigentijdse muziek. Momenteel werkt hij aan een groot stuk voor het Residentie Orkest en hij heeft concrete plannen voor het componeren van een opera.
david hamers (1971) is bedrijfseconoom en cultuurwetenschapper. Aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht schreef hij het proefschrift Tijd voor suburbia, een studie naar de verbeelding van de Amerikaanse buitenwijk in wetenschap en literatuur. Momenteel is hij als onderzoeker werkzaam bij het Atelier voor Ontwerp en Onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau in Den Haag.
stefan hertmans (1951) is schrijver van herhaaldelijk onderscheiden poëzie, verhalen en romans, toneelstukken en essays. Zijn roman-in-verhalen Als op de eerste dag werd genomineerd voor de ako-Literatuurprijs 2001. Zijn meest recente publicatie is de essaybundel Het putje van Milete (2002). De in dit nummer gepubliceerde gedichten zijn afkomstig uit zijn nieuwe poëziebundel Vuurwerk zei ze, die dit najaar verschijnt.
piet meeuse (1947) is schrijver en vertaler. Hij publiceerde vier essaybundels en een bundel korte verhalen. Zijn meest recente boek is Oud nieuws.
arjen mulder (1955) is essayist en vertaler. Zijn meest recente publicaties zijn Het fotografisch genoegen (2000) en Levende systemen (2002).
frans de ruiter (1946) is klavecinist, directeur van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en decaan van de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden. Hij was van 1978 tot 1985 directeur van het Holland Festival en mede-oprichter van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht (1982) en Kunsten '92 (Vereniging tot behartiging van de belangen van kunst, cultuur en cultuurbehoud voor de samenleving). In 1995 ontving hij de Sphinx Cultuurprijs. Internationaal is hij onder meer actief als voorzitter van de Association Européenne des Festivals (Génève).
abram de swaan (1942) is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1969 tot 1991 redacteur van De Gids. Zijn meest recente boek, Woorden van de wereld, is vorig jaar zowel in het Engels als in het Nederlands verschenen.