het Europese debat over de uitbreiding van de eu, en door dat debat waarde een spook, en dat spook heette Turkije. Degenen die het land buiten de eu willen houden, kwamen met talloze argumenten. Turkije is nog onderontwikkeld, het heeft een groot inwonertal, de potentiële arbeidsmigratie is groot, de mensenrechten worden er geschonden, het grootste deel van het grondgebied ligt niet eens in Europa, de gevaarlijke buren, de instabiele democratie, de houding tegenover Cyprus, en de betrekkingen met Griekenland.
In 1973 had een deel van deze argumenten evengoed tegen Ierland ingebracht kunnen worden. Ook dat was onderontwikkeld. Ook ons land had een precaire verhouding met het buurland. Ook bij ons emigreerden de werklozen bij elke recessie naar Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. En ook bij ons heerste geen cultuur die op de verlichtingsidealen gestoeld was.
Dan was er nog een ander argument dat soms expliciet of impliciet te horen was: Turkije is geen christelijk land. En in heel Europa wordt dat door menigeen, politici zowel als kiezers, als een groot probleem gezien. Turkije, zo redeneren zij ongeveer, is door en door islamitisch. Europa is vanaf de kruistochten een bolwerk tegen de islam geweest. In Europa hebben we een Renaissance, een Reformatie, een Contrareformatie, een Verlichting en een industriële revolutie gehad. De islam heeft zich langzamer en minder uitgesproken ontwikkeld. De islam zal altijd gevaarlijk en vreemd blijven.
Naar tegenargumenten hoef je niet lang te zoeken. Het christendom heeft weliswaar schitterende romaanse en gotische kerken en religieuze schilderkunst opgeleverd. Maar daar staan de wreedheid van de inquisitie en de gruwel van de kolonisatie tegenover. In de vorige eeuw leverde het christendom bovendien de ideologische rechtvaardiging voor de moord op vrijwel alle joden die in Europa woonden. Welke onmenselijkheid heeft de islam begaan die hiermee te vergelijken is?
Deze argumenten gaan mijns inziens echter voorbij aan de ontwikkelingen die zich de afgelopen vijftig jaar in Europa hebben voltrokken, en dat voor een aanzienlijk deel onder invloed van de Europese eenwording. Op de eerste plaats kun je in Europa niet echt van één christelijk erfgoed spreken. Daarvoor is het woord christelijk te veelomvattend en verschillen de interpretaties en invloeden ervan te veel van land tot land. Ik bedoel niet simpelweg dat er vanwege de scheuring tussen protestantisme en katholicisme twee christelijke tradities bestaan. Wat ik wil zeggen, is dat de godsdienst in de diverse gebieden in Europa kennelijk zo kon worden beleefd dat hij zich aan de behoeften en kenmerken van elk gebied heeft