met de stervende zelf. Blijkbaar kunnen dingen door de jaren heen zo'n enorme kracht en betekenis ontwikkelen dat de schok der herkenning, en trouwens ook de schok der vervreemding, een mens volledig uit zijn evenwicht kan brengen.
De kracht der dingen deelt zich aan ons mee als we ze zien, als we ze aanraken, als we ze ruiken, ja soms zelfs wanneer we ze alleen maar horen. Als bijzondere variant van de museale behoefte om dingen eer te bewijzen zijn er dan ook mensen die met de grootst mogelijke zorg geluiden van dingen verzamelen. Zo bezat ik vroeger een langspeelplaat met de titel Vanishing Sounds of Britain. Daarop waren onvergetelijke momenten te horen uit de verdwijnende geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, zoals het opblazen van een kennelijk geliefde fabrieksschoorsteen of de laatste rit van een vermaarde stoomtrein.
Dankzij het internet is er in de afgelopen jaren op het wereldwijde web zelfs een hele virtuele bibliotheek ontstaan van geluiden waarin van de meest uiteenlopende dingen een audiosouvenir wordt bewaard. Niet slechts van monumentale, historische dingen, maar ook van dagelijkse voorwerpen. Het geluid van de fietsbel van een Raleigh-sportfiets uit 1936, bijvoorbeeld. Alle exemplaren van dat type fiets zijn vermoedelijk intussen verroest en vergaan, maar op het wereldwijde web kun je het geluid nog immer in je werkkamer laten klinken. Eerst rijdt de fiets op deze opname van links naar rechts, en vervolgens in de tegenovergestelde richting. Of wat te denken van het geluid dat in een van die ‘sound libraries’ staat omschreven als ‘Ashtray put on table’ of ‘Book picked up’, om nog te zwijgen van ‘Television screen smashed by cricketball’ en ‘Destruction of teapot’. Zelfs het pellen van een gekookt ei is een geluid dat op het www is vereeuwigd, als een o zo breekbaar en bescheiden tegenwicht tegen het eveneens op te roepen carillon van Westminster Abbey en allerlei soorten vuurwerkexplosies. Soms zijn de beschrijvingen van de geregistreerde geluiden nog sprekender dan de geluiden zelf, zoals bij: ‘Railway station with person lighting cigarette, running train arriving and woman coughing’. Niet alleen worden hier een sigaret en een aansteker tot leven gebracht, zelfs lijkt zich aan de hand van die dingen een hele filmscène aan ons oor te presenteren.
Te midden van de vele soorten voetstappen, glasgerinkel, tandartsboren en menige nuance in de klank van vuur en van water, vond ik tot mijn verrassing in een van die virtuele dingenverzamelingen - de immense sound library van de bbc - ook het omineuze geluid van de scheepsbel van de Lutine. Die beroemde bel hangt in