Medewerkers aan dit nummer
huub beurskens (1950) was redacteur van De Gids. Hij publiceerde onder andere Suikerpruimen gevolgd door Het lam (twee romans) en Zomer in Montalla. Zijn poëzie tot 1998 werd verzameld onder de titel Bange natuur. In 1999 zijn tegelijkertijd twee dichtbundels verschenen: Een hemd in de wind en Het korte pad. In 2000 verscheen zijn roman O mores! en in 2001 de bundel De school aan zee.
hafid bouazza (1970) emigreerde in 1997 van Marokko naar het Zuid-Hollandse Arkel. Hij debuteerde in 1995 met het korte verhaal De voeten van Abdullah. De bundel met dezelfde titel (1996) werd bekroond met de E. de Perronprijs. Diverse korte verhalen werden gepubliceerd in kranten en (literaire) tijdschriften en in 1998 verscheen een novelle Momo en een toneelstuk Apollien. Sinds 1998 is hij redactielid van Optima
geertrui daem debuteerde in 1992 met de verhalenbundel Boniface waarvoor ze de Debuutprijs en de Van der Hoogtprijs ontving. Ze schreef meerdere verhalenbundels en toneelstukken waaronder De meisjeskamer en Het moederskind. Hiervoor ontving zij de Taalunie Toneelprijs in 1997. Haar eerste roman Koud werd dit jaar genomineerd voor de Libris literatuurprijs.
piet gerbrandy (1958) is leraar klassieke talen in Groenlo. Zijn beschouwingen over de klassieken verschijnen in diverse bladen, maar vooral in De Groene Amsterdammer. Tevens schrijft hij poëziekritieken voor de Volkskrant. Eerder verschenen de poëziebundels Weloverwogen en onopgemerkt (1996), Nors en zonder haten (1999) en De zwijgende man is niet bitter (2001). In 2001 verscheen ook zijn vertaling van Quintilianus De opleiding tot redenaar.
chris keulemans (1967) is schrijver en journalist. Zijn laatste boek, de essaybundel Van de zomer naar de werkelijkheid, verscheen in 1997. Bagdad 1968 is een hoofdstuk uit zijn roman De Amerikaan die ik nooit geweest ben die volgend jaar verschijnt.
frank ligtvoet (1954) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bekleedde verschillende functies in de literaire wereld. Voor hij in 1996 naar New York vertrok (Ambassaderaad Culturele Zaken), was hij directeur van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds. Momenteel zet hij voor de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Nederlandse culturele wereld het Amsterdam House op. Dit huis zal een ontmoetingsplek zijn voor Nederlandse en Amerikaanse academici en kunstenaars en zal in 2003 geopend worden. Daarnaast is hij freelance journalist.
geerten meijsing (1950) is broodschrijver. Hij woont in Syracuse en publiceerde onder meer De Erwin-trilogie en De ongeschreven leer.
edzard mik (1960) publiceerde de romans De bouwmeester, Yak, Schaduwdagen en Laatste adem. Daarnaast schreef hij korte verhalen, twee filmscenarios, een toneelstuk en een tekst voor het muziektheaterstuk Dark, dat volgende voorjaar in première gaat bij Het Zuidelijk Toneel/Hollandia. Het hier gepubliceerde fragment is het eerste hoofdstuk van een nieuw te verschijnen roman.
florimond wassenaar (1970) is advocaat te Rotterdam. Daarnaast schrijft hij verhalen, onder meer voor radio 100 te Amsterdam. Hij publiceerde in 1999 de toneelmonoloog Zandloper in het literaire tijdschrift Parmentier in het kader van de literaire prijs van Gelderland 1999. Hij was één van de twee prijswinnaars van deze literaire debutantenprijs voor het gehele Nederlandse taalgebied.
dirk van weelden (1957) is redacteur van De Gids. Hij debuteerde in 1987 samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Oase (1994), Orville (1997) en de essaybundel Van hier naar hier. In 2000 verscheen de roman Het refrein.