kers). De Rekenkamer van Suriname bericht al jaren over haar moeilijke werkomstandigheden, dit jaar in de inleiding op het verslag 2000, samengevat onder de noemer ‘onafhankelijk maar niet onaantastbaar’. Het College is niet volledig door het uitblijven van benoemingen, waardoor eigenlijk geen rechtsgeldige besluiten genomen kunnen worden, er zijn problemen met vacaturevervulling, de Rekenkamer kan geen eigen personeelsbeleid voeren. Dát er een verslag 2000 ís, is tenminste even aangenaam verrassend als de inhoud ervan onaangenaam verrassend is.
De Algemene Rekenkamer bepaalt zelf wat zij onderzoekt of aanpakt - verzoeken kán zij honoreren maar hoeft dat niet. Alleen die ‘kán’-bepaling al scheelt een slok op een borrel: de Amerikaanse General Accounting Office (gao) móet verzoeken uit het Congres honoreren en ziet zo haar eigen agenda als sneeuw voor de zon verdwijnen: ruim 85% van de onderzoekcapaciteit wordt door het bedienen van individuele congresleden in beslag genomen.
De Algemene Rekenkamer hanteert een hoor- en wederhoorprocedure voor haar rapporten: de gecontroleerde (lees: de minister) krijgt de kans te reageren op ons conceptrapport voor publicatie. Wij nemen die reactie grosso modo op, voorzien het van een eventueel nawoord, en publiceren. Daarmee is naast de agenda ook de timing in onze handen. Onze Britse collega kan pas publiceren als er met de gecontroleerde overeenstemming over het rapport is bereikt. Hij moet dus niet alleen onderhandelen, maar is door dat proces ook niet volledig meester over de timing. En dan ga ik nog voorbij aan collega's die niet eens mogen publiceren, maar hun rapporten aan de regering moeten uitbrengen. Het Britse onderhandelingsmodel draagt overigens wel het voordeel in zich dat de overeenstemming ook de aanbevelingen geldt, hetgeen de kans op navolging van die aanbevelingen aanmerkelijk vergroot.
Ten slotte spelen er altijd, en blijkens onze contacten in elk land, kwesties rond de taak en de bijbehorende bevoegdheden.
Deze kroonjuwelen (positie in de grondwet, benoeming voor het leven, adequate financiering en bestaffing, eigen agendavoering, openbare publicatie waarvan timing in eigen hand, taken en bevoegdheden) zijn niet de macht zelf, maar zijn evenzoveel voorwaarden ervoor. Rechtstreekse machtsmiddelen in de meer gebruikelijke zin van het woord heeft de Algemene Rekenkamer niet: wij kunnen niet afdwingen dat er naar ons geluisterd wordt, we kunnen inning en besteding van overheidsgeld, uitvoering van beleid niet zelf veranderen - kortom rechtstreeks ingrijpen kunnen wij niet.