schappij zou toevallen aan hem die kans zag de knoop los te maken. Alexander de Grote die de wereldheerschappij nastreefde heeft in 334 voor Christus met één machtige slag van zijn zwaard die knoop doorgehakt. Niet geprobeerd nog langer te peuteren, nee dat lukt toch niet. Gewoon doorgehakt. Rechters blijven soms lang, soms te lang, aan een zaak peuteren in een poging om partijen alsnog tot een minnelijke oplossing van hun geschil te bewegen. Maar op zeker moment is het nodig en onvermijdelijk dat de rechter een beslissing geeft, de knoop doorhakt. Dan is zijn vonnis het woord, misschien zelfs het machtwoord, waarmee de rechter partijen bindt als ware zijn woord een wet.
Wij hebben nu twee zwaarden bezien. Damocles, die de mens wil afhouden van normschendingen door hem bewust te maken van de waarden van het leven binnen de normen, de preventieve functie van het zwaard, en Alexander de Grote die het zwaard daadwerkelijk hanteert en daarmee de repressief optredende, beslissende rechter symboliseert.
Wat kan het zwaard van koning/rechter Salomo aan deze twee nog toevoegen? Bij de beschouwing van het verhaal in Koningen 3:16-28 valt allereerst op, dat Salomo het zwaard niet zelf opheft, maar aan zijn dienaren het bevel geeft: ‘Snijd het levende kind in tweeën...’ Hij geeft een bevel. Zijn macht is een woord, niet een daad. Hij oefent de macht niet zelf uit, maar draagt de uitoefening daarvan aan anderen op, of misschien beter nog, laat die aan anderen over, legitimeert de machtsdaad van zijn dienaren met zijn woord.
De rechter executeert zijn vonnis niet zelf. Als zijn vonnis al een machtswoord is, dan strekt dat woord niet verder dan het verschaffen van een volmacht aan de winnaar in een civiel proces of de Officier van Justitie in een strafproces tot tenuitvoerlegging van dat vonnis. Maar het centrale deel van het verhaal is toch het bevel zelf van Koning Salomo, het bevel waaraan zijn goddelijke wijsheid wordt afgemeten, het bevel om het levende kind in tweeën te snijden. Wanneer men dit bevel letterlijk neemt kan het bezwaarlijk als wijs worden opgevat. Het kan immers niet zo zijn, dat het oogmerk van Salomo op de uitvoering van zijn bevel was gericht. Aangezien de wijsheid Gods in hem was moet dus Salomo's oogmerk een ander zijn geweest. Dreiging? De dreiging met een koelbloedige moord om de waarheid aan het licht te brengen? Ik kan dat niet aanvaarden.
In het oorspronkelijke ontwerp van ons Wetboek van Strafrecht (1881) werden alle misdrijven bedreigd met gevangenisstraf of geldboete. Op advies van de neerlandicus professor M.de Vries - later