Slochterengas raakt in de komende twintig jaar op. Onze energieproductiebedrijven zijn inmiddels in buitenlandse handen, in uw regio is dat een Amerikaan. Maar er is meer. Immers, door het stijgende gebruik van fossiele brandstoffen moeten wij ons zorgen maken over het klimaat. Reeds is een derde van de broeikasgassen in onze atmosfeer afkomstig van fossiele brandstoffen. Sinds de industriële revolutie is de gemiddelde temperatuur op aarde een halve graad gestegen, het meest in de laatste dertig jaar. Als de economie wereldwijd blijft groeien zal de energievraag in de komende twintig jaar verdubbelen. Men verwacht een temperatuurstijging van tenminste twee graden in de komende eeuw en volgens sommige scenario's zelfs veertien graden. De gevolgen daarvan op ons klimaat kennen we niet, maar dat de zeespiegel zal stijgen is heel aannemelijk.
Geen wonder dat ons land een klimaatbeleid heeft. Het doel is 10% van onze energievoorziening te betrekken uit duurzame bronnen, zon, wind en biomassa. Voor windenergie hadden we ons ten doel gesteld in het jaar 2000 reeds 1000 MW aan windturbines te hebben draaien, maar daarvan is niets terechtgekomen. Ook dit laat de foto zien: er staan aan de Zaan alleen molens uit het verleden.
In heel Nederland staat voor nog geen 400 MW aan moderne windmolens duurzame energie op te wekken. In Denemarken plaatst men 400 MW per jaar en in Noord-Duitsland in een halfjaar. Wat dit betekent voor de Nederlandse windmolen industrie laat zich raden. Straks staan er Duitse of Deense windmolens aan de Zaan. Ook in Nederland is de vraag naar duurzame energie groot, groter dan het aanbod, en de vraag groeit want vanaf 1 januari 2001 is groene stroom goedkoper dan grijze stroom. Het loont dus om windmolens te plaatsen. Maar het probleem in Nederland is dat alle vergunningsaanvragen zolang duren omdat er altijd tegenstanders zijn. In het geval van windmolens spreekt men van horizonvervuiling maar daarvan kan toch geen sprake zijn aan de Zaan? Juist windturbines zouden de Zaan sieren, ook dat toont deze foto.
Daarom: Heren van de Zaan, handel niet alleen in hout, cacao en grutterswaren, maar ook in wind. Maak van uw eigen bedrijfsterrein en van de Zaanse Schans een toonzaal van Nederlandse windturbinetechniek, in het belang van het milieu en de economie. Zet de moderne wentelende wiek fier langs uw horizon.