Piet Meeuse
Als je haar maar goed zit
1. Over het maken van een keus
In de lege, stille zaal van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum begon ik nieuwsgierig en vol goede moed foto's te bekijken. Er zaten werkelijk schitterende tussen. Maar ik had me voorgenomen, me niet te laten misleiden door mooie foto's. Over schoonheid, zo had ik al eens eerder moeten vaststellen, is vaak bitter weinig te zeggen. Dus legde ik de ene na de andere prachtige foto met spijt weg. Paradijselijke oosterse landschappen in sepiatinten, haarscherpe familiefoto's, vooroorlogse stadsgezichten: het was allemaal de moeite van het bekijken waard, maar ik zou bij god niet weten wat ik erover moest schrijven. Er waren ook fotoboeken over mensen in alle mogelijke situaties - tijdsbeelden. Interessant voor sociologen, antropologen en andere mensenwatchers, maar ik had er geen zin in. Mensen en camera's - dat is een verhaal dat mij te vaak doet denken aan dat van de stroop en de vliegen (waarbij mensen zowel de ene rol als de andere met graagte vertolken - de camera is niet meer dan een excuus).
Maar wat bleef er dan nog over?
Ik begon de moed een beetje te verliezen - de ene na de andere doos vol plaatjes trok voorbij en er gebeurde niets. Het was teveel, ik deed het te snel en het mistroostige vermoeden dat het op een volstrekt willekeurige keus zou uitdraaien, begon als een snel groeiende donderwolk mijn blik te verduisteren. Het is een vertrouwd, maar deprimerend verschijnsel: de lust om te kiezen vergaat je door de overvloed.
Totdat ik begon te merken dat er iets veranderd was: ik keek nog wel dapper door, en legde de ene na de andere foto in de doos terug, maar mijn gedachten keerden steeds terug naar een fotootje dat intussen helemaal onderop lag. Was dat misschien iets? Hmmm. Ik twijfelde en ging nog maar even door, begon zelfs nog aan een nieuw doosje. Maar mijn aandacht verslapte nu onrustbarend snel,