Het eigene van het ritueel is niet alleen de tijdloosheid, maar evenzeer de vergroting van de ruimte, gevolg van het symbolisch karakter van het ritueel. De plek is even het hart van een hele wereld. Die vergroting - hier van de Dam tot Nederland - is op de foto magistraal gesuggereerd. Hoe wijd is het Damplein, met aan zijn verre begrenzing enkele hoge gebouwen. Heel Nederland is even stil en een gedenkplaats. De doden zijn immers van overal en liggen overal. Het monument is nationaal.
Aan de achterzijden van de toeschouwers lijkt het leven gewoon door te gaan: mensen komen aan en gaan weg. De stilstand is omgeven door beweging. Ook daardoor wordt de ruimte van de Dam een voor het ritueel uitgespaarde ruimte, even heilige grond, waarop de dienst wordt gehouden.
Ik heb nogal eens het woord ‘even’ gebruikt. Het eigene van het ritueel is ook de kortstondigheid, een in de grote ruimte uitgespaard stukje tijd. Dat is altijd wel ‘dezelfde’ tijd, eigen aan het herhalingskarakter. Wellicht dat het onvermijdelijk statisch karakter van de foto, een vastgelegd moment, die kortstondigheid nog extra versterkt. Niet lang hierna komt alles weer in beweging, de Dam wordt weer de Dam, een op zich weinig indrukwekkend plein, de grote overweg bestaat niet meer. De metamorfose door het ritueel is ten einde, de stilte verdwenen.
Voor de schitterende tegenwoordigstelling van alle aspecten van het ritueel heb ik deze foto gekozen. Maar ook hierom: voor mij is die heel korte tijd rond acht uur in de avond van de vierde mei altijd de meest beslissende van het jaar. Door de kracht van het ritueel komen ook in mij verleden en toekomst even samen (en de toekomst is de tijd tot het volgende ritueel, die wordt daardoor een zinvolle tussentijd). De zinloosheid van bijna alles krijgt even zin, in die tijdelijk ontstane eeuwigheid. Als ik (alsnog) buiten Nederland zou komen te wonen, zou ik deze foto heel goed zichtbaar in mijn huis hangen. Ook om mij steeds de onverwoestbare Nederlander te weten die ik ben. Een Nederlanderschap dat in twee minuten stilte zijn sprekendste gestalte krijgt.