wat er reeds is gebeurd en wat we dus niet meer hoeven meemaken. In mijn verzameling heb ik sterrenwachten, soldatengraven, hotels langs autosnelwegen waar eenzaamheid zijn weg vindt naar bijbels op nachtkastjes.
En voorts een mahoniekleurig tuinhuis van Le Corbusier.
Socialistische portretten, paleizen en stadions.
Afgietsels en preparaten van idiotenhoofden.
Opgezette tijgers en badinstellingen.
Vrouwen die schrijlings boven op een man de berg oprijden.
Het Grand Hotel Brissago aan het Lago Maggiore waar Hemingway en Nabokov logeerden.
De ontdekking van Antarctica.
Foto's van stenen in glazen bokalen. De stenen zijn uit mensen gehaald.
Doodsbedportretten. De horizon in Utah, havens en torens, kersenbloesemschilders, drive-inscènes en de anatomie van baadsters. De werkelijkheid is als een kartonnen doos gedemonteerd, banaal en toevallig. Wat ermee te doen?
Boon zag het zo: ‘Ik zou ook een soort van letterkundige collage willen maken, het is te zeggen, uit 100 en één boeken en schrifturen wat wegknippen en aan elkaar plakken tot een onmogelijk gek geheel.’
Soms wil ik met deze foto's ook iets maken dat bizar is, indrukwekkend van constructie. Iets overdadigs met God en de depressieve tijdgeest maar toch opgewekt, zoals mijn zoon die fluit. Misschien een soort retabel, een kastmeubel waarin veel foto's gekleefd en geborgen zijn. Een huisaltaar met iconen en idolen, iets animistisch, wat ik kan tonen aan mijn gasten.
Misschien moet ik dat ooit timmeren. Ik blader verder en herken nu de beelden als gevoelens die ik ooit had. Het heeft geen waarde maar dit zijn mijn precedenten en zwakheden, mogelijke reizen, mijn ideeën voor een carrière. Deze stapels zijn alles wat ik nog hoogstpersoonlijk moet doen.
Ik blader verder, mijn tijd verspelend, en als ik bij een fotoreportage kom over Marrakech, denk ik Bi'idhn Allah. Kijk 's hier, de koningsstad met de geur van bougainvillea, seringen en jasmijn. Met mijn vinger langs foto's van rode muren in de avond kom ik op Djema-el-Fna, het hartvormige plein in Marrakech.
Djema-el-Fna staat voor de ‘verzameling van de doden’. Op dit plein werden de koppen van gehangenen afgehakt en gespiest ter stichting van de bevolking.
Op het plein lopen marchands en bedriegers. Berbers uit het At-