man met een zware ladder waarmee men straks ongekende hoogten zal weten te bereiken.
Het idee van Van Marum, dat als je de top niet hebt je deze maar moet kopen, is tegenwoordig op velerlei gebieden gemeengoed. Van voetbal weet ik niets, maar de prestaties van het Nederlands elftal op sommige kampioenschappen bevestigen mijn vermoeden dat de simpele gedachte dat toppen te koop zijn, niet echt klopt.
Recent is het ‘koop de top’ ook overgenomen door het ministerie van ocw, daarbij geholpen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (nwo). In een op zich zorgvuldige selectieprocedure kregen zes scholen van onderzoekers de kwalificatie ‘Top’: zij zullen vervolgens - ten koste van hun collega's - voor tenminste vijf jaar van ruime financiële middelen worden voorzien. Mij bekroop de gedachte dat men De Mechels ets als een treffende allegorische voorstelling hiervan kan zien.
Ver voor de anderen, en verdwijnend achter een imposante bergkam, het hoofd van een niet eerder opgemerkt, eenzaam figuurtje: minister Ritzen? Het mannetje is met zijn verziende blik de anderen ver vooruit, maar zal hij ooit veilig terugkeren uit het woeste gebergte ‘bevolkt door draken en andere monsters’? Aan het hoofd van de eigenlijke karavaan de man met de ladder, vervolgens een krachtpatser met een forse hamer om de top af te slaan, gevolgd door vier anderen, alle zes als echte bèta's de blik strak gericht op het te volgen pad. Ieder van hen stelt een van de zes [groepen van] onderzoekscholen voor die het keurmerk ‘Top’ verwierven.
Vooraan nova, de astronomen die met het nieuwe geld hun zware ladder voor mooiere instrumenten gaan verwisselen en die al jaren een nationale ploeg vormen. Ik wens hun succes. Maar kan men evenveel vertrouwen hebben in het toekomstig succes van hen die volgen? Wordt het deze vijf keurig geklede heren niet te gemakkelijk gemaakt? Ik heb mijn twijfels. De weg naar de top is onvoorspelbaar en gaat niet rechtuit; te koop is hij evenmin. Sommige ‘toppers’ in het spel dat merkwaardigerwijze de naam ‘dieptestrategie’ draagt, zijn combinaties van capabele onderzoekers die - net als voetballers gelokt door het grote geld - een ploeg hebben geformeerd. Maar, zoals we weten, een verzameling sterren is niet vanzelfsprekend een winnend team!
Een van de zes ‘toppers’, heel toepasselijk in een rode jas gekleed, verbeeldt de fotonica-onderzoekschool cobra, die zich wijdt aan de communicatie- en informatietechnologie met behulp van (infra)rood licht. Vlak daarachter zal de teleurstelling toeslaan: we zien