uitleg en sommige worden zelfs in werking gesteld. De rondleiding heeft tot doel enkele belangwekkende ontdekkingen uit de natuurwetenschap te illustreren door de instrumenten waarmee ze gedaan zijn te tonen en hun werking te beschrijven. Het is een wandeling door de geschienis van de wetenschap, een gids van de moderne tijd, waarin de geldigheid van theorieën proefondervindelijk wordt aangetoond, soms, zoals in Teylers gehoorzaal, voor publiek dat in drommen verschijnt en zijn verbazing niet onder stoelen of banken steekt.
Honderd jaar na dato heeft de redactie van De Gids in nauwe samenwerking met Teylers Museum het plan opgevat een literaire rondleiding te verzorgen. Teylers Museum en het cultureel-literair tijdschrift De Gids hebben niet alleen met elkaar gemeen, dat ze de oudste op hun gebied zijn, maar ook dat zij zich vanaf hun oprichting - ieder op hun eigen manier- intensief bezighouden met cultuur in de breedste zin van het woord, dus zowel met wetenschap als kusnt. Heeft Teylers Museum in de loop der jaren een uitgebreide en waardevolle collectie beeldende kunst en natuurwetenschappelijke objecten verzameld, De Gids heeft er altijd naar gestreefd zo veel mogelijk terreinen des levens te bestrijken door indringende artikelen te laten verschijnen over kunst, literatuur, politiek, sociologie of filosofie. Toch hebben Teylers Museum en De Gids in alle jaren van hun bestaan nog niet eerder samengewerkt zoals vandaag. In het register van De letterheren, Liberale cultuur in de negentiende eeuw: het tijdschrift De Gids, Remieg Aerts' biografie van ons tijdschrift, treft men zelfs geen enkele verwijzing naar Teylers Museum. Wel naar H.A. Lorentz, die na Van der Ven conservator werd van Teylers Natuurkundig Kabinet en regelmatig in De Gids publiceerde, ook op uitnodiging van de redactie, maar toch meer vanwege zijn wetenschappelijke autoriteit dan vanwege zijn associaties met het museum.
Thans is eindelijk de tijd rijp voor dit gezamenlijke project. Aan een vijftigtal schrijvers, kunstenaars, politici, filosofen en natuurwetenschappers is gevraagd één object uit de collectie te kiezen en daarover een persoonlijke impressie te schrijven in de vorm van een gedicht, een brief, een klein essay of column. Aldus is een particuliere collectie ontstaan die zo gevarieerd is als het museum zelf, maar De Teylers Museum Gids is geen rondleiding noch een catalogus. Net als tegenwoordig de wisselende tentoonstellingen in Teylers Museum is ook dit project wel degelijk geïnspireerd door het museum, maar het ontleent zijn aantrekkelijkheid aan juist die persoonlijke keuze en die particuliere beleving van het object door de muse-