Lucas Reijnders
Nederland biotechnologisch gidsland?
De afgelopen eeuw is het leven in Nederland ingrijpend veranderd. Een belangrijk deel van deze verandering heeft zijn oorsprong in natuurwetenschap en techniek. Deze hebben de productieve en consumptieve mogelijkheden sterk verruimd, en ook de kijk op de wereld beïnvloed. Sommige elementen van wetenschap en techniek hebben daartoe meer bijgedragen dan andere. Tot de meer invloedrijke natuurwetenschappelijke en technische fenomenen van deze eeuw behoren de verbrandingsmotor (de basis voor massale mobiliteit), de splijting van het atoom, de organische chemie en de vaste-stoffysica (onder meer de basis voor de moderne goedkope communicatietechnieken die van de wereld een global village hebben gemaakt).
Het feitelijke gebruik van de door natuurwetenschap en techniek gegenereerde mogelijkheden is geen onverdeeld genoegen. De verbrandingsmotor heeft de vrijheid van de mobiele medemens verruimd, maar tegen reusachtige kosten, variërend van grote aantallen verkeersslachtoffers tot sterke beperking van de mogelijkheid om als kind op straat te spelen. De splijting van het atoom heeft ons niet alleen nucleaire geneeskunde geleverd, maar ook Tsjernobyl en de dreiging van nucleaire oorlogvoering en nucleair terrorisme. De organische chemie heeft ons naast nylons, plastic tasjes en de pil ook aftakeling van de ozonlaag en onbedoelde beïnvloeding van de reproductie bezorgd. En de vastestoffysica levert ons, naast Internet en de zonnecel, ook het wegautomatiseren van arbeid en bedreiging van het privéleven op.
Tegen deze achtergrond bestaat reeds ruime tijd de gedachte dat het mogelijk moet zijn de wetenschap en techniek selectiever te gebruiken, zodat de voordelen meer tot hun recht kunnen komen en de mogelijke nadelen zoveel mogelijk worden vermeden. Zodoende kan van voortgang meer vooruitgang worden gemaakt. De bijpassende strategie is deze selectiviteit in een vroege fase van de techniekontwikkeling te realiseren. Immers, late selectiviteit botst vaak tegen gevestigde belangen en wordt veelal gekenmerkt door vele spreekwoordelijke verdronken kalveren.
Interessant is dat dit gedachtegoed een belangrijke rol speelde toen duidelijk werd dat genetische manipulatie (ook wel nieuwe biotechnologie, gentechnologie of genetische modificatie genoemd) mogelijk was. Genetische manipulatie is een product van de moleculaire biologie, die met name na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht heeft genomen. Door genetische manipulatie kunnen organismen worden voorzien van soortvreemd dna. De Amerikaanse intellectuele vaders van deze techniek riepen in 1974 op tot een moratorium op de toepassing ervan, met het doel de tijd te nemen om eerst na grondige overweging van risico's en mogelijkheden verder te gaan. Ook Nederlandse onderzoekers namen dat moratorium tijdelijk in acht.
Dat de oproep tot een moratorium werd gedaan kan voor een deel worden verklaard uit de traditie onder moleculair biologen. Tot de grondleggers van de moleculaire biologie be-