Jan Willem Duyvendak
De hoge snelheid van traag laagland
Beheerste vernieuwing
Er is geen land in de wereld waar de ‘seksuele revolutie’ zoveel mensen op andere gedachten bracht en tot nieuwe gedragingen aanzette als in Nederland. Waar de revolutie in andere landen, zeker in eerste instantie, beperkt bleef tot een kleine groep, gingen in Nederland hele volksstammen andere standpunten over seksuele kwesties huldigen en daar ook naar leven. Wie zou verwachten dat deze waarlijk revolutionaire ontwikkeling in Nederland met veel tumult en botsingen gepaard is gegaan, komt echter bedrogen uit. De socioloog Kooy heeft de Nederlandse ontwikkeling gekenschetst als een ‘revolutionaire evolutie’; een treffende karakterisering van een proces dat in de typisch Nederlandse traditie van beheerste modernisering past.
De seksuele revolutie illustreert dat zich in de modernisering van Nederland periodes kunnen voordoen waarin vernieuwingen bijzonder snel plaatsgrijpen. Niet toevallig viel deze revolutie in de jaren zestig en zeventig, twee decennia waarin veel mensen nieuwe opvattingen gingen koesteren - en zeker niet alleen op het gebied van de zeden. Maar hoe radicaal de jaren zestig en zeventig Nederland ook veranderd hebben, het veranderingsproces zelf kende een zeer rustig verloop.
Zoals James Kennedy laat zien in Nieuw babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig is het overigens correcter om te stellen dat Nederlanders nieuwe mores werden geleerd. De snelle transformatieprocessen deden zich namelijk voor onder de stimulerende invloed van de politieke elites in Nederland, die niet alleen openstonden voor veranderingen maar hierin zelfs voorgingen. Precies deze breed gedeelde vernieuwingsdrang-van-bovenaf verklaart een van de paradoxen van de Nederlandse politiek: hoewel linkse partijen in de naoorlogse periode relatief weinig aan het bewind zijn geweest, is Nederland op vele gebieden voortvarend gemoderniseerd.
Nu kan het fenomeen van een vooruitstrevend land met weinig macht voor progressieve partijen ook anders worden begrepen: de politiek stuurt geen maatschappelijke ontwikkelingen, de samenleving moderniseert zichzelf, als het ware tegen de politiek in. Er lijkt echter veel te zeggen voor Kennedy's stelling dat juist omdat elites zelf het voortouw hebben genomen in vernieuwingen, Nederland reeds lange tijd een beheerste maar voortvarende dynamiek kent. Of het nu gaat om de geschiedenis van seksualiteit in Nederland of de emancipatie van allerhande minderheden, keer op keer blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse politiek een buitengewoon stimulerend klimaat heeft geboden voor emancipatie en mobilisatie. Sterker nog, politici blijken vaak voorop te hebben gelopen, al was het maar uit angst om voor achterlijk te worden versleten.