Medewerkers aan dit nummer
david albahari (1948) publiceerde drie romans, zes verhalenbundels en een groot aantal vertalingen, onder andere van I.B. Singer, Vladimir Nabokov en Thomas Pynchon. Hij was de laatste voorzitter van de joodse gemeenschap in het voormalige Joegoslavië. Sinds 1994 woont hij met zijn gezin in Canada.
huub beurskens (1950) is redacteur van De Gids. Recentelijk verschenen van hem Circus Fernando en andere essays en de dichtbundel Iets zo eenvoudigs.
bogdan bogdanović (1922) is architect en schrijver. Hij ontwierp een groot aantal gedenktekens voor de Joegoslavische partizanen, waarvan de meeste in 1991 tijdens de oorlog werden verwoest of beschadigd. Hij is oud-burgemeester van Belgrado en de eerste post-Joegoslavische dissident. Sinds 1994 woont hij in Wenen.
bora ćosić (1932) schrijft romans, essays en toneelstukken. Hij publiceerde meer dan veertig boeken. In 1991 emigreerde hij naar Rovinj, op het Kroatische schiereiland Istrië. Vele critici beschouwen hem als de belangrijkste moderne schrijver uit voormalig Joegoslavië. Hij woont sinds 1994 in Berlijn.
predrag dojčinović (1964) is dichter, essayist en vertaler. Hij emigreerde in 1991 van Belgrado naar Amsterdam. Hij is (naast Slobodan Blagojević en Hamdija Demirović) een van de oprichters van de pen-afdeling voor schrijvers uit voormalig Joegoslavië.
danijel dragojević (1934) is dichter, prozaschrijver en essayist. Hij publiceerde meer dan twintig boeken. Vele critici zien hem als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers uit voormalig Joegoslavië. Hij woont in Zagreb.
zoran djukanović (1955) is essayist, criticus, en redacteur van het drietalige blad Beodam. Een verzameling essays getiteld Thomas Mann of Philip K. Dick verscheen in Beograd in 1988. Hij is lid van de pen-afdeling voor schrijvers uit voormalig Joegoslavië (ex-yu pen).
ivan lovrenović schrijft reisverhalen en gedichten en komt uit Sarajevó. In 1987 werd hij hoofdredacteur van Svjetlost, de grootste uitgeverij in Sarajevó. Sinds 1993 woont hij in Zagreb.
ariejan korteweg (1955) is redacteur bij de Volkskrant. Hij was hoofdredacteur van het dansblad Notes, en publiceerde talrijke artikelen over dans. Een keuze daaruit verscheen in Uitgedraaid. Elf stukken over dans (1992). In Achterland (1990) zijn de gesprekken gebundeld die hij op Klapstuk 89 met choreografen had.
miroslav mandić is dichter, schrijver van reisverhalen en schilder. Op 9 november 1991 begon hij 's middags in Londen bij het graf van William Blake aan zijn tien jaar durende voettocht door Europa - De Roos van het zwerven.
mattijs van de port (1961) is cultureel antropoloog. In 1994 verscheen zijn dissertatie Het einde van de wereld. Beschaving, redeloosheid en zigeunercafés in Servië.
marc reugebrink (1960) was redacteur van De xxie eeuw en is literatuurrecensent bij De Groene Amsterdammer en het Nieuwsblad van het Noorden. Hij publiceerde de dichtbundels Komgrond (1989) en Wade (1991).
johan reyniers (1968) is artistiek leider van de organisatie voor dans Klapstuk (Leuven). Hij programmeerde het festival Klapstuk 95. In april verschijnt de door hem samengestelde reader Vallend lichaam zwevend been. Hedendaagse dans in Nederland en België.
frans w. saris (1942) is redacteur van De Gids en publiceerde over atoom-, molecuul- en oppervlaktefysica in vaktijdschriften. Over verhit ijs, dagboek van een fysicus (1991) bevat een bundeling van zijn publicaties in NRC Handelsblad, het U-blad van de Universiteit van Utrecht en De Gids.
xandra schutte (1963) is redacteur van De Gids en van De Groene Amsterdammer