hoofdstuk, zijn zinloze leven overziet.
In de eerste vier hoofdstukken, die hier worden gepresenteerd, is van de eigenlijke geschiedenis nog geen sprake. Aan het eind van het eerste hoofdstuk wordt er heel vaag op gezinspeeld, maar de lezer kan nog niet vermoeden wat het vermelden van de naam van Madalena inhoudt.
Het eerste hoofdstuk is illustratief voor Graciliano's visie op het schrijven. Referenties hieraan zijn in zijn hele werk frequent. In alle romans behalve de laatste (Vidas secas) zien we een schrijvende hoofdpersoon, worstelend met het schrijven, meestal ook duidelijk gesitueerd op zijn ‘schrijfplek’: de tafel in de eetkamer. ‘Worstelend’, omdat Graciliano in feite wilde schrijven als een analfabeet, of althans zoals een analfabeet (of zelfs maar een gewoon mens) praat. Deze paradox wordt heel ironisch geïllustreerd in het eerste hoofdstuk, dat veel zegt over toon en stijl, niet alleen van deze roman, maar van zijn hele oeuvre (dat behalve minder interessant journalistiek werk ook twee belangrijke memoirenwerken bevat).
Dit hoofdstuk staat eigenlijk los van de rest van het boek. Ook de hoofdstukken twee en drie dienen vooral als karakterschets en ter introduktie van enkele personages. Met name Casimiro Lopes is in het latere verhaal van belang als zinnebeeld van de ongecompliceerde sertanejo, indien nodig ook huurmoordenaar, zonder dat hij (volgens Paulo Honório/Graciliano) ook maar een grein kwaad in zich heeft. Een figuur als Casimiro Lopes stamt rechtstreeks uit Graciliano's jeugd (zoals we weten uit zijn memoirenboek Infância) in de persoon van José Bahia, die onder dezelfde naam ook voorkomt in Angst.
Wanneer Paulo Honório zijn verhaal begint (na twee ‘verdane’ hoofdstukken), doet hij dat, in de eerste regels van hoofdstuk drie, bijna in veeteelt-achtige termen. Hij stelt zichzelf voor, zouden we kunnen zeggen, als een rund op de weegschaal, waarna hij vooral de dierlijke aspecten van zijn uiterlijk benadrukt. Ook dat zal, zelfs in stijgende mate, in de rest van het boek voorkomen, en nu we weten wat we (letterlijk) voor vlees in de kuip hebben, zal het ons niet verwonderen hoe hij ten slotte zijn levensdoel, het veroveren van het landgoed São Bernardo, verwezenlijkt, zoals staat beschreven in het schitterende hoofdstuk vier. Dit hoofdstuk is, in zijn bijna wrede concisie, exemplarisch, zowel voor het personage Paulo Honório, alsook voor de schrijver Graciliano Ramos. Voor mij is het een les in schrijven.
Pas hierna nemen, op São Bernardo, de gebeurtenissen een aanvang. Die geschiedenis kunt u lezen wanneer het boek verschijnt.