[Nummer 10]
Bij de verhalen
Toen de redactie van De Gids besloot een verhalenwedstrijd uit te schrijven, had ze er absoluut geen vermoeden van dat er een ware lawine van verhalen op haar af zou komen. Na het verstrijken van de inzendtermijn bleken er meer dan zevenhonderd verhalen te zijn ingezonden! De redactie voelde zich er bijna letterlijk onder bedolven.
Is het een mager resultaat wanneer er van ruim zevenhonderd verhalen niet meer dan twee percent voor publikatie geschikt blijkt? Deze goede verhalen konden jammer genoeg niet eens allemaal worden opgenomen in dit nummer; zes van die inzendingen vullen al een complete aflevering van De Gids.
Over de keuze van de verhalen die dit nummer zouden gaan vullen waren de redactieleden het vrij snel eens. Een mooi divers geheel, zowel qua thematiek als in stilistisch opzicht. Het vergde nog wel wat discussie (waarbij het tussen twee van de zes verhalen ging) vooraleer de redactie kon besluiten aan welke inzending ze de hoofdprijs, zevenduizend vijfhonderd gulden groot, wilde toekennen. Meteen daarna braken voor de redactieleden nog eens spannende momenten aan, want al die honderden verhalen hadden ze gelezen zonder de namen van hun auteurs te kennen; die namen zaten in gesloten omslagen die de inzenders met hun proza hadden meegestuurd.
Zouden er bekende namen bij de uitgekozen zes zitten? De wedstrijd was niet in de laatste plaats uitgeschreven in de hoop wat nieuw talent op het spoor te komen. Hoeveel mannen, hoeveel vrouwen zouden zich onder de zes auteurs bevinden? Belgen? Nederlanders?
De uitkomst stemde zeker tot tevredenheid. Twee van de verhalen bleken van min of meer bekende, al publicerende Vlaamse auteurs: het in een historiserende stijl geschreven ‘Blauwe duivels’ is van Jan Lampo en het hilarische en met een ironische knipoog naar de Westvlaamse kunstscene geschreven ‘Vreemde hemelvaart’ van Joris