[Nummer 3/4]
Ten geleide
De opzet van dit dubbelnummer van De Gids, een kruisbestuiving met het Holland Festival 1994, is het doorgronden en analyseren van de verschillende kunstrichtingen die binnen dit jaarlijkse festijn voor het voetlicht treden. De accenten die dit maal zijn gelegd, komen daarbij ruimschoots aan bod.
Zo is er in de eerste plaats bijzondere aandacht voor de Chinese opera, want binnen het festival worden maar liefst twee Chinese opera's ten gehore gebracht: Guo Wenjings Wolvendorp en Qu Xiaosongs The death of Oedipus. Over de verrassende opvlucht van de jonge Chinese componistengeneratie worden we voorts ingelicht door Frank Kouwenhoven.
De aandacht voor opera culmineert in een viertal uitvoeringen: Monteverdi's Orfeo, Mozarts Don Giovanni, Verdi's Falstaff en Chaussons Le Roi Arthus, waarvan de laatste binnen het kader van dit Gids-nummer door Klaus Siegel van een historische achtergrond is voorzien. Een meer globale lijn wordt gevolgd door Roeland Gerritsen die de traditie van mythologische thema's in de opera onder de loep neemt en inventariseert.
Een in onze tijd gesignaleerde tendens is een terugkeer naar de kleine, besloten vorm, bijvoorbeeld naar de kamermuziek, en een herleving van het kleinschalige theater. Daarnaast blijkt dat Nederland, men spreekt zelfs van ‘the dutch style’, binnen zijn ballettraditie internationaal zeer hoge ogen gooit. Een opmerkelijk verschijnsel, door Eva van Schaik met verve in kaart gebracht.
Een interessant fenomeen is ook het item van de muzikale bewerking, waarbij de vraag naar originaliteit en plagiaat zich aandient. Dit blijkt in de muziekwereld minder nauw te luisteren dan in die van de letteren, iets wat door Emanuel Overbeeke met saillante details wordt toegelicht. In het verlengde hiervan ligt de vraag naar de roem van een schrijver, die wellicht zou zijn vergeten als zijn werk niet door een roemruchter componist op muziek was gezet. Uitgangspunt hierbij was Müllers Die Winterreise, door Schubert vereeuwigd en door C.O. Jellema binnen een literair-historische context geplaatst.