klooster (1982), voor veel critici zijn beste, de eer te beurt gevallen als thema te dienen voor een opera die in 1990 zijn première beleefde in de Scala van Milaan onder de naam Blimunda, naar de protagoniste uit deze inderdaad schitterende, barokke vertelling.
Verder ontving Saramago recentelijk, ongetwijfeld vanwege zijn belangstelling voor geloofszaken (ondanks zijn atheïsme en communistische overtuiging), van de gemeente Münster de uitnodiging om een toneelstuk te schrijven over de lotgevallen der Wederdopers. Deze hervormers bonden, onder het uitroepen van het ‘Nieuwe Jeruzalem’, in de zestiende eeuw een gewapende strijd aan tegen de door de Duitse vorsten gesteunde bisschoppelijke macht. Dit toneelstuk, In Nomine Dei, is niet alleen een herdenking van de historische gebeurtenissen, maar tevens een beschouwing over de aard van apocalyptische bewegingen en over de tragedie die zij over zich afroepen. Dit scherpe oordeel over de menselijke dwaasheid wordt echter verzacht door een ironie naar erasmiaans model. De tragedie van Münster overstijgt voor Saramago de grenzen van de historische context. De twist tussen katholieken en protestanten of aanhangers van andere godsdiensten en sekten, ‘die elkaar voortdurend min of meer uitmoordden uit naam van dezelfde God - In Nomine Dei - om uiteindelijk, in het hiernamaals, in hetzelfde Paradijs te komen’, is een symptomatisch verschijnsel in de geschiedenis der mensheid.
Een ander feit dat de bekendheid van Saramago in het buitenland onderstreept, is de prijs die hem door The Independent werd toegekend. O Ano da Morte de Ricardo Reis (1984, Het sterfjaar van Ricardo Reis) werd aangewezen als het beste buitenlandse literaire werk dat in 1993 in Engeland werd gepubliceerd.
Memoriaal van het klooster was niet het werk dat de auteur uit de (bijna) anonimiteit haalde - dat was al twee jaar eerder, in 1980, met Levantado do chão (Opgestaan van de grond) gebeurd -, maar het vestigde wel definitief zijn roem. In Memoriaal van het klooster lopen twee verhalen parallel, een geliefd procédé bij Saramago. Steeds krijgt het leven van eenvoudige lieden de volle aandacht, terwijl op de achtergrond, achteloos, de officiële geschiedenis voorbijtrekt. De twee verhalen worden nauw met elkaar verweven, maar nooit zal de bescheiden hoofdrolspeler de openbare ontwikkelingen verstoren. Aan het eind is er als het ware ‘niets’ gebeurd; alleen de lezer weet beter.
De roman begint met een smeekbede van de achttiende-eeuwse koning João v aan God om een troonopvolger. Als de koningin zwanger is, houdt ze dat op aanraden van haar biechtvader geheim todat de koning aan God een immens klooster heeft beloofd in ruil voor wat hij als een ‘wonder’ beschouwt. Alles wat daarna gebeurt is direct of indirect een gevolg van deze belofte. De opbouw van deze geschiedenis getuigt van een grote subtiliteit en een zeldzaam inzicht in het morele en intellectuele klimaat van die tijd. We zullen de kamers en kerkers van de Inquisitie bezoeken, we leren het obscurantisme dat van hoog tot laag iedereen in zijn greep houdt van dichtbij kennen. Alleen een liefdespaar uit het volk, Blimunda en Baltasar Zeven-Zonnen, zij helderziende, hij medebouwer aan het luchtschip ‘Passarola’ van (de historische) pater Gusmão, zullen vooralsnog aan de lange arm van de godsdientige repressie weten te ontsnappen, zij het niet voorgoed.
In O Ano da Morte de Ricardo Reis kiest Saramago een recenter verleden. De arts Reis, Fernando Pessoa's klassiek schrijvende heteroniem, keert na het overlijden van zijn schepper in 1935 per boot vanuit Brazilië terug. Door deze afgesplitste persoonlijkheid in scène te brengen, door dit verzinsel in het kwadraat, geeft Saramago ons als het ware de slotepisode die we nog te goed hadden en die de periode tussen de dood van Pessoa en die van Reis omvat. In die jaren bevindt Portugal zich, in de rauwe werkelijkheid, onder het autocratische en politionele regime van Salazar. In Spanje was de Burgeroorlog uitgebroken, terwijl zich boven Europa de donkere wolken van de Tweede Wereldoorlog samenpakten. Saramago situeert, met zijn talent voor het scheppen van klimaten en sferen,