Medewerkers aan dit nummer
ruurd bakker (1949), studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Woont en werkt in Berlijn, waar hij een proefschrift schrijft over de negentiende-eeuwse Duitse historieschilderkunst.
hubert van den berg (1963) studeerde Duitse taalen letterkunde in Leiden en is momenteel verbonden aan de vakgroep Frans-Roemeens van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer over Dada en over de Duitse anarchistische schrijver Erich Mühsam.
carla bogaards, schrijfster. Zij publiceerde enkele dichtbundels, zoals Lilian Sugar Baby (1990) en de roman Meisjesgenade (1992). ‘De reis naar Berlijn’ is een fragment uit een familieroman in wording.
h.b.g. casimir (1909), redacteur van De Gids sinds 1985. Hij publiceerde onder andere Het toeval van de werkelijheid (1983) en Waarneming en visie (1987). Onlangs verscheen zijn essaybundel Mens en kosmos.
michael hamburger (1924) introduceerde als criticus en vertaler de aldaar nog grotendeels onbekende Duitse literatuur in Groot-Brittanniè. Hij publiceerde onder andere een vertaling van Hölderlin: Poems and Fragments en de essaybundel Contraries. Studies in German Literature.
henk harbers (1948) studeerde germanistiek in Groningen, Berlijn en Zurich en is sinds 1975 als wetenschappelijk docent verbonden aan de vakgroep Duitse taal- en letterkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In 1984 promoveerde hij op het werk van Heinrich Mann. Hij publiceerde over onder anderen Heinrich Mann, Christa Wolff, Christoph Ransmayr en Cees Nooteboom.
wolfgang hilbig (1941, Meuselwitz/Sachsen), telg uit een mijnwerkersfamilie, leeft sinds 1985 in de Duitse Bondsrepubliek van zijn pen. Hij publiceerde onder andere de dichtbundels abwesenheit en die versprengung, de prozabundels Der Brief en Die Weiber en de roman Eine Übertragung. ‘De elfde these over Feuerbach’ is ontleend aan de verhalenbundel Grünes grünes Grab (1992).
bodo kirchhoff (Hamburg, 1948) publiceerde de verhalenbundel Verre vrouwen (1988), de roman Infanta (1992) en de vertelling De zandman (1993). ‘Dame met varken’ is het titelverhaal van de gelijknamige bundel Dame mit Schwein.
michael krüger (1943, Sachsen), dichter, uitgever. Hij geeft het literaire tijdschrift Akzente uit en ontving voor zijn werk verschillende literaire prijzen. Hij publiceerde onder andere Idyllen, Illusionen, de verhalenbundel Wieso ich?, de novelle Das Ende des Romans en de roman Der Mann im Turm.
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids. Dichter, essayist en hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Limburg.
josé f.a. oliver (1961) studeerde romanistiek, germanistiek en filosofie aan de universiteit van Freiburg. In 1980 medeoprichter van de Polynationale Literatur- und Kunstverein (PoliKunst) in Frankfurt a.M. Hij publiceerde onder andere de dichtbundels Auf-Bruch, Heimat und andere Fossile Träume en Weil ich dieses Land liebe. De drie lettergedichten, ‘Buchstabe H’, ‘Buchstabe T’ en ‘Buchstabe S’ zijn ontleend aan zijn laatstverschenen bundel Gastling, evenals de overige genoemde titels uitgebracht door uitgeverij Das Arabische Buch te Berlijn.
koos van weringh (1934), van 1970-1987 hoogleraar in de criminologie aan de Universiteit van Amsterdam, daarna free lance-publicist, in het bijzonder voor het dagblad Trouw. Woonachtig te Moskou.