Stereotypen
Overal ter wereld letten buren op afgrenzing, op kritiek tegenover de ‘ander’ aan gene zijde van de grens. Hoe meer men op de ander lijkt, hoe belangrijker deze afgrenzing is. Vaak zien wij in de buurman vooral de negatieve eigenschappen, die wij zelf ook bezitten.
Afgrenzing gebeurt veelal door het ontwikkelen van een incorrect, vaak negatief beeld van de ander, dat wij tegenwoordig een stereotype of zelfs een vijandbeeld noemen. Daarbij heeft menigeen buitengewoon vertekende voorstellingen van het andere volk, van het buurland. Deze negatieve voorstellingen leiden een lang leven; ook als er na enkele jaren van vijandschap tussen volkeren een verzoening tot stand is gekomen, liggen de vijandige beelden nog steeds in de la. Men bewaart ze, ze worden niet helemaal vergeten en men kan ze, zodra zich weer kritische negatieve ontwikkelingen voordoen, uit de la pakken.
Bij dit proces spelen de media een grote rol, zij kunnen door jarenlange berichtgeving in belangrijke mate tot een vermindering van stereotypering bijdragen, maar zij zijn ook onderhevig aan de regel: ‘Good news is no news!’, dat wil zeggen dat het jarenlange vreedzame samenleven van moslims en hindoes in India of de goede samenleving van mensen van verschillende afkomst in Duitse steden niet het vermelden waard is, terwijl rellen, onrust en gewelddadigheden, ook al komen zij sporadisch voor, door intensieve verslaggeving de meningsvorming van de burgers beïnvloeden. Het diep gewortelde vooroordeel vindt zijn bevestiging door uitgekiende voorbeelden; positieve berichten maken weinig kans om iets aan dit beeld te veranderen. Duizenden Duitse toeristen die aan het strand rustig van hun vakantie genieten, vallen niet op, maar die éne mopperende familie, die haar ‘zandkuil’ weer terug wil hebben, blijft in het geheugen hangen.
Ook de Nederlandse naoorlogse literatuur, die zich begrijpelijkerwijs evenals de Duitse veelal met de belevenissen in de Hitler-tijd bezighoudt, heeft veel tot het kritische imago van Duitsland bijgedragen.
Bijzondere waardering verdienen de media. Sinds 15 jaar ongeveer berichten vele Nederlandse kranten anders over Duitsland dan vroeger - gedifferentieerder, zakelijk en eerlijk.
Al valt deze ommekeer gelukkig ook te bespeuren in de denkwijze van veel Nederlandse opiniemakers, hij is nog niet overal doorgedrongen. Journalisten die zich slechts zo nu en dan met Duitsland bezighouden, teren op de vooroordelen van hun voorgangers. Brede lagen van de bevolking - zowel hier als in Duitsland - zijn helaas intussen immuun geworden voor genuanceerde berichtgeving. Men leest niet meer, en de gang van zaken bij de televisie dwingt tot steeds kortere en beknoptere verklaringen. Beelden beklijven, van teksten wordt geen notitie meer genomen.
Natuurlijk hebben zich ook aan Duitse zijde cliché-voorstellingen over de Hollanders verankerd: bestond vroeger het te simpele beeld van de kleingeestige koopman, gedurende de afgelopen decennia is in Duitsland het beeld ontstaan van een te liberale Nederlandse samenleving waar krakers en drugshandelaren vrij spel hebben.
Juist omdat wij ons van de hardnekkigheid van zulke clichés en ‘vijandbeelden’ bewust zijn, moeten wij altijd weer proberen de jonge generatie, door intensieve voorlichting en door ontmoetingen, de kans te geven het buurland beter te leren kennen en begrijpen.