[Nummer 9]
Ten geleide
Nu de stofwolken die opwoeien bij de val van de Muur en daarmee de historische hereniging van de beide Duitslanden inluidden, tot een wat duidelijker patroon zijn neergeslagen, maakt De Gids een voorzichtige balans op van deze ingrijpende gebeurtenis. In twee Duitsland-specials (het september- en oktobernummer 1993) worden de schijnwerpers op scherp gesteld en gericht op vragen die de kern van de omwenteling raken.
In het eerste nummer komen voornamelijk de politieke en maatschappelijke aspecten aan bod en wordt nader ingegaan op brandende vragen als: welke rol heeft het huidige Duitsland zich binnen de Europese context toebedacht en bestaat soms de kans dat de grootheidskolder, zoals ten tijde van het Derde Rijk, de bewindsvoerders wederom naar het hoofd slaat? Wat is hiertelande het beeld van de Duitser, en bestaan er wellicht onuitroeibare vooroordelen die mede in stand worden gehouden om onze eigen typisch Nederlandse identiteit te waarborgen? Hoe gaat men in Duitsland over de hele linie om met het schuldvraagstuk bij een zo zwaar beladen historisch verleden, een vraag die minstens op drie wijzen wordt beantwoord: de voormalige inwoners van de ddr weigeren het juk van het vroegere misdadige regime te torsen en wijzen iedere verantwoordelijkheid af; degenen die in de Bondsrepubliek het Derde Rijk hebben meegemaakt, hameren er bij de jeugd van nu op alle mogelijke manieren op niet in dezelfde fout te vervallen en de als paddestoelen uit de grond schietende skinheads & co rekenen, tot verbijstering van de gemeenschap, wel heel eigenzinnig met het verleden af.
Dat op de tegenwoordige bewoners van de Duitse Bondsrepubliek een forse financiële wissel wordt getrokken om de ex-ddr uit het slop te halen, is in de media breed en in alle kleuren uitgemeten. Maar dat zowel deze in een verhoogde belastingdruk vertaalde hulp als de teruglopende economie een veel