Medewerkers aan dit nummer
marc adang (1949) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en Amsterdam. Hij is thans als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en bereidt een proefschrift voor over de vereniging Kunst aan het Volk.
frank blokland (1959) volgde de opleiding tot grafisch en typografisch vormgever aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te 's-Gravenhage. Tijdens zijn opleiding specialiseerde hij zich in letterontwerpen en aanverwante specialismen zoals kalligraferen. Sinds die tijd is hij actief als letterontwerper, typograaf, kalligraaf en steenhouwer. Hij ontwierp en beletterde een aantal monumenten. Het bekendst is zijn belettering van het Homomonument te Amsterdam (1987). Voorts ontwierp hij een aantal lettertypen, waaronder dtl Documenta. In deze letter is ook zijn bijdrage aan dit Gids-nummer gezet. In 1990 richtte hij met succes de eerste Nederlandse uitgeverij van exclusieve digitale lettertypen op: Dutch Type Library.
ad ten bosch (1951), boekverkoper en uitgever.
ernst braches (1930) interesseert zich voor vorm en inhoud van boek en letter.
pieter brattinga groeide op in de drukkerij van zijn vader: Steendrukkerij De Jong in Hilversum. Hij gaf, als vertegenwoordiger van de drukkerij, opdrachten aan grafisch ontwerpers. Van 1953-1973 organiseerde hij tentoonstellingen van avant-gardistische beeldende kunst en vormgeving in de kantine van de drukkerij. Hij ontwierp affiches, en verzorgde zowel de typografie voor dagbladen, boeken, tijdschriften, catalogi en postzegels als huisstijlen (bijvoorbeeld van de Metro van Amsterdam).
melle broeksma (1968) studeert dit jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, met als specialisatie letterontwerpen en typografie.
wim crouwel (1928) studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en aan het Instituut voor kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam. Hij was medeoprichter van het Amsterdamse ontwerpbureau Total Design. Van 1973-1978 was hij buitengewoon hoogleraar industriële vormgeving aan de th te Delft. Momenteel is hij als directeur verbonden aan het Museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam.
dick dooijes (1909), van 1926-1968 medewerker Lettergieterij Amsterdam, opvolger van Sjoerd H. de Roos. Van 1955-1970 secretaris van de jury voor de jaarlijkse keuze van de bestverzorgde Nederlandse boeken, van 1968-1974 directeur van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Enkele publikaties: Sjoerd de Roos zoals ik mij hem herinner (1976), Boektypografische verkenningen (1986), Mijn leven met letters (1990).
theodor duquesnoy (1942) is gehuwd met een grafisch ontwerpster.
cees van dijk (1925) was van 1959 tot 1985 directeur van de Stadsbibliotheek te Haarlem. Hij schrijft voornamelijk over typografie.
paul hendrik hefting (1933) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde op een proefschrift over de schilder G.H. Breitner. Hij was van 1966 tot 1981 conservator van het Rijksmuseum Kroller-Müller Otterlo; van 1970 tot 1974 hoofdredacteur van het Museumjournaal, kunstcriticus; auteur van verschillende boeken en artikelen over kunst en grafische vormgeving; vanaf 1981 stafmedewerker Koninklijke
ptt Nederland nv, afdeling Kunst & Vormgeving. gerrit kleis (1940) is als neerlandicus verbonden aan het Barlaeus Gymnasium te Amsterdam en analytisch bibliograaf. Hij staat met hoofd, hand en voeten achter de Sub Signo Libellipers. Hij publiceerde over literatuur en streekgeschiedenis.
huib van krimpen (1917) publiceert sinds jaren artikelen in de vakpers over typografie en verwante onderwerpen. Als amateur beoefent hij in bescheiden mate de boekdrukkunst op zijn Blauwe Maandag Pers. In de loop der jaren werd hij onderscheiden met een staatsprijs