Medewerkers aan dit nummer
remieg aerts (1957) is historicus en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde over De Gids en de Nederlandse intellectuele cultuur en werkt aan een dissertatie over dit onderwerp.
ernst van alphen doceert algemene literatuurwetenschap aan de rijksuniversiteit Leiden. Hij publiceerde onder meer Bang voor schennis? Inleiding in de ideologiekritiek (Hes 1987), Bij wijze van Lezen. Verleiding en verzet van Willem Brakmans lezer (Coutinho 1988) en Francis Bacon and the Loss of Self (Harvard University Press en Reaktion Books 1992).
anneke brassinga (1948) publiceerde bij De Bezige Bij drie dichtbundels. Onlangs verscheen haar prozabundel Hartsvanger.
maarten doorman (1957) publiceerde de dichtbundels Weg, wegen (1985), Het gelijk van de vismarkt (1988), De daken op (1991) en een reeks in de Volkskrant verschenen fablesken: Elk beest zijn vet (1991). Binnenkort verschijnt van hem een bloemlezing uit 25 eeuwen filosofische polemiek: Denkers in de ring.
remco ekkers (1941) schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Andere poëziekritiek verschijnt in De Poëziekrant (Gent) en de Leeuwarder Courant. Hij publiceerde poëzie bij Meulenhoff en Leopold. De laatste bundel Het gras vergeten verscheen in 1991.
piet gerbrandy (1958), classicus te Winterswijk, publiceert in diverse bladen over Griekse, Latijnse en Nederlandse poëzie en het verband daartussen. Hij vertaalt Quintilianus; gedichten van hem stonden in Maatstaf.
hans goedkoop (1963) is historicus en journalist. Hij werkt aan een biografie van Herman Heijermans, die zal verschijnen in de reeks Open Domein van De Arbeiderspers, en is redacteur van het Biografie Bulletin. ‘Der liebe Gott steckt im Detail’, een bijdrage die werd mogelijk gemaakt door een opdracht van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, sluit aan op zijn publikatie in Biografie Bulletin i (1991), nr. 2, 33-38: ‘Desiderata, veel desiderata. Aantekeningen bij een Dag van de historische biografie’.
ton hoenselaars (1956) doceert Engelse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Is auteur van Images of Englishmen and Foreigners in the Drama of Shakespeare and his Contemporaries (1992) en van een reeks essays over zeventiende-eeuws toneel in Engeland en Nederland.
jelle koopmans (1959) is als romanist-mediaevist verbonden aan de vakgroep Frans-Roemeens van de Universiteit van Amsterdam. Tekstbezorger van o.m. middeleeuwse spotpreken, de Franse Ulenspiegel en de Condamnacion de Bancquet. In 1991 verscheen Het Leven en Bedrijf van Clément Marot (in samenwerking met Paul Verhuyck).
astère michel dhondt (1937 in Machelen-aan-de Leie, België). Zijn schrijverscarrière laat zich indelen in drie grote perioden, welke overeenstemmen met zijn opeenvolgende woonplaatsen: Gent, Amsterdam en Maastricht. Uit de Gentse periode stammen o.m. de romans God in Vlaanderen (1965) en Zeven geestige knaapjes (1966). In zijn Amsterdamse periode schreef hij een zesdelige brievencyclus, die begon met De koning en de koningin van Sikkim in de Haarlemmerhouttuinen (1971) en eindigde met De tijd staat stil (1980). Sindsdien werkt hij in Maastricht aan een cyclus reisnovellen. De meest recente bundels zijn: Een omweg naar Rome (1985) en Reis in het atoomtijdperk (1990). Het prozafragment in dit nummer is een vervolg op De uitroeiing van de zuiveren (De Gids, november 1991).
hugo pos (1913 te Paramaribo). Debuteerde in 1985 met een bundel verhalen Het doosje van Toeti, gevolgd door De ziekte van Anna Printemps en Het mausoleum van de innerlijke vrede (1992).
karin tilmans (1957) doceert middeleeuwse geschiedenis aan het Historisch Seminarium aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is auteur van Historiography and Humanism in Holland at the Time of Erasmus (1992), en van een reeks artikelen over Dante, Thomas More en Erasmus.