maal te mooi, te bedacht.
Neem het champagne drinken van de zieke waardin. Bij het vertellen of voorlezen van het Trotski-verhaaltje is dat detail altijd goed voor een verraste reactie. Men vindt het typisch, maar niet alleen dat: men vindt het mooi. Hoewel een dokter die ik ernaar vroeg meteen oordeelde: bijgeloof. Natuurlijk, zei hij, alles wat het bloed verdunt is goed voor een hartpatiënt. Maar dat kan ook gewone wijn zijn.
‘Als de Fransen in zaken die met kunst te maken hebben de woorden “complaisant”, “complice” of “complicité” gebruiken, dan bedoelen ze daarmee een kwestie, waarvan zij zich in sterke mate bewust zijn, maar waarover wij hier in Engeland nooit spreken. Het betekent: de overeenstemming van de kunstenaar met zijn materiaal, zijn “medeplichtigheid” juist aan de zaak die hij aanvalt. Voorbeelden daarvan: Fellini, in La dolce vita, Robbins in West Side Story. Als een sensatieblad klaagt men het kwaad aan, maar tegelijkertijd geniet men van de opwinding het te reconstrueren. Medeplichtigheid te vermijden valt een kunstenaar zwaar, hij ervaart immers ook een fysiek genoegen bij het creëren van zijn kunstwerken - en toch moet artistieke distantie steeds ons doel zijn, objectiviteit bij het voordragen van de fabel. De meeste schrijvers worden verliefd op de vertwijfeling die ze willen overbrengen, nodigen deze tenslotte te eten uit en maken zich zo zelf tot vrijwillige hoorndrager. En de toeschouwers en critici gaan tevreden, maar onberoerd naar huis. Koningen sterven, rijken vergaan, maar zo mooi dat niemand er werkelijk last van heeft.’ (Peter Brook in een essay over Samuel Beckett)
Er bestond al een woord voor: kitsch.
Het ‘Rauha’-verhaaltje is van kitsch doordrenkt. De Engelse schrijver is met een Zweedse actrice, niet alleen hebben ze fotogenieke beroepen, ze komen ook uit verre landen. We bevinden ons in een Fins pension, waar ook Leo Trotski verblijft. De vrouw van de waard gaat dood, maar zo mooi, met die krat champagne die haar echtgenoot naast het bed heeft neergezet. En dat jongetje, met wie Trotski achterblijft in de keuken, is natuurlijk zwijgzaam en boers mooi.
De Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard heeft een toneelstuk geschreven, getiteld Minetti. Het gaat over een oude acteur, die hoopt op een come-back: een theaterdirecteur zal hem bezoeken om hem te vragen King Lear van Shakespeare te spelen. Hij wacht, de directeur komt niet. De acteur pleegt zelfmoord.
Hoe kleedt de kitsch dit verhaal aan? De acteur wacht op de directeur in een hotel in Oostende (Waarom is duister, hijzelf zowel als de theaterdirecteur zijn Duits). Het is oudejaarsavond (Waarom? Waarom zal de directeur een afspraak maken juist op de avond die hij met