Medewerkers aan dit nummer
ernst van alphen doceert algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Nijmegen. Hij publiceerde onder meer Bang voor schennis? Inleiding in de ideologiekritiek (1987) en Bij wijze van lezen. Verleiding en verzet van Willem Brakmans lezer (1988).
huub beurskens (1950) verzorgt een rubriek over beeldende kunst. Zijn recente publikaties: Hollandse wei en andere gedichten (Herman Gorterprijs 1991), de novelle De verloving en de verhalenbundel Sensibilimente.
mineke bosch is verbonden aan de Faculteit der Kunst- en Historische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij bereidt een proefschrift voor met de titel Het geslacht van de wetenschap, waarin een analyse gegeven zal worden van de relatie tussen ‘vrouwen’ en ‘wetenschap’, in de brede betekenis van hoger onderwijs, wetenschap en academische beroepsarbeid tussen 1878 en 1948. Zij publiceerde artikelen over diverse aspecten van vrouwengeschiedenis in onder andere het Tijdschrift voor Vrouwenstudies, Lover en het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis. In 1990 publiceerde zij (with Annemarie Kloosterman) Politics and Friendship. Letters from the International Woman Suffrage Alliance, 1902-1942. Ohio State University Press, Columbus.
astère michel dhondt (1937 in Machelen-aan-de-Leie, België). Zijn schrijverscarrière laat zich indelen in drie grote perioden, welke overeenstemmen met zijn opeenvolgende woonplaatsen: Gent, Amsterdam en Maastricht. Uit de Gentse periode stammen o.m. de romans God in Vlaanderen (1965) en Zeven geestige knaapjes (1966). In zijn Amsterdamse periode schreef hij een zesdelige brievencyclus, die begon met De koning en de koningin van Sikkim in de Haarlemmerhouttuinen (1971) en eindigde met De tijd staat stil (1980). Sindsdien werkt hij in Maastricht aan een cyclus reisnovellen. De meest recente bundels zijn: Een omweg naar Rome (1985) en Reis in het atoomtijdperk (1990).
remco ekkers (1941) schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Hij publiceerde gedichten in De Gids, Raster, Wolfsmond en Hollands Maandblad. In de Zeeuwse Slibreeks verscheen de cyclus Buurman (1979). In 1986 verscheen zijn bundel Een faun bij de grens, in 1989 gevolgd door De vrouw van zwaarden. Onlangs publiceerde hij zijn derde dichtbundel Het gras vergeten.
sara van epenhuysen is docent ethiek in de vakgroep Analytische Filosofie van de faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de medisch-ethische toetsingscommissie van het Academisch Ziekenhuis Groningen.
p. hijmans (1923) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij promoveerde in 1969 bij H.A. Gomperts op Werumeus Buning. Van 1951 t/m 1984 was hij docent vwo te Eindhoven.
herman de lange (1941), is bijzonder hoogleraar vredesvraagstukken binnen de vakgroep politicologie aan de Vrije Universiteit en universitair hoofddocent polemologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Recente publikaties: Kwetsbaarheid en vrede, Amsterdam 1988 (oratie), Jaarboek Vrede en veiligheid vanaf 1988, Nijmegen/Amsterdam (red.) en Wereldverantwoordelijkheid. Veiligheid en vrede na het einde van de Koude Oorlog, Kampen (najaar 1991).
maaike meijer is docent Vrouwenstudies Letteren aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.
ton naaijkens is werkzaam aan het Instituut voor vertaalwetenschap (Universiteit van Amsterdam). Zijn laatstverschenen vertaling is De niemandroos van Paul Celan (Picaron, 1991).
jos perry (1950), historicus en vertaler. Hij publiceerde in De Gids 1986/8 over biografieën van Franz Kafka en 1989/6 over ‘tendens’ in het werk van Charley Toorop. Onlangs verscheen van hem Jongens op kostschool. Hij bereidt een biografie voor van de sociaal-democraat W.H. Vliegen.