[Nummer 11]
[Redactioneel]
Twee eeuwen achtereen, onder het hele Tokoekawa-sjôgoenaat vanaf ± 1650, bekleedden de Nederlanders op Deshima een unieke positie. Nadat de sjogoens alle contact met het buitenland hadden verboden, werd er een uitzondering gemaakt voor de Hollanders, omdat die zo goed hun plaats wisten in de godgewilde hiërarchie der volkeren: als enige onderdanen van een zeevarende mogendheid verlaagden onze koopliedendiplomaten zich om letterlijk de hielen van de Japanse hovelingen te likken. Deze beschamende pagina's uit de Nederlandse historie dreigen een even honteus vervolg te krijgen. Weliswaar is Nederland niet het enige land dat zich oneindig naïef blijft opstellen tegenover de eenzijdige uitleg door Japan van de vrijhandelsgedachte neergelegd in de
gatt-verdragen. Maar wel is het de enige natie die, zonder protest van welke kant ook, de vernedering slikt een monument van het Japanse triomfalisme op een van zijn mooiste pleinen te laten neerplanten. Dat komt waarschijnlijk doordat het gratis is.
Nadat Nederland zijn elektronische industrie door foeilelijke naäpingen heeft laten wegvagen, nadat onze scheepsbouw door de collectivistische nijver van een volk van slechte verliezers om zeep gebracht werd, nadat door goedkope importauto's uit Nippon zich sombere wolken boven ons nationale automobieltje, het daf Volvootje, begonnen samen te pakken, gaat de rijzende zon boven Borne stralen. Kortom, nadat het Nederlandse bedrijfsleven niet langer in staat is met een royaal gebaar naar zijn achterzak te grijpen, moet een Japanse sponsor in een dubieuze zaak uitkomst bieden.
Het is een feit dat Volendam en Marken, Madurodam, de kaasmarkt van Alkmaar en de Amsterdamse wallen zuiver logistiek niet langer in staat zijn de wassende stroom toeristen op te vangen. Ook de klompen, Delftsblauwe- of houten molen-industrie heeft de grenzen van haar capaciteit bereikt. Daarom was het een goed idee om Vincent van Gogh als typical Dutch te ontdekken.
Deze kunstenaar was ongetwijfeld een interessante persoonlijkheid en zijn unieke brieven inspireerden Jan van Vlijmen tot een van de mooiste eigentijdse opera's. De felgekleurde reprodukties en prentbriefkaarten gebaseerd op zijn oeuvre hebben ongetwijfeld grotere verdienste met betrekking tot de ontwikkeling van de kunstsmaak van brede lagen der bevolking dan de complete serie Openbaar Kunstbezit. Vraag je echter de gemiddelde kunsthistoricus naar de werkelijke waarde van Van Gogh, dan leidt dat gemeenlijk tot een meewarig, hooguit ietwat aan-