als mensen aan ons voordoen, en juist daardoor ontroerend zijn.
De vorming van de schrijfster wordt ons door haar lectuur en de reflectie op de oorlog getoond, maar het boek besluit met het verlies van een kind. Een afscheid dat geen breuk is omdat met het verwachten van een ander kind het leven wordt aanvaard.
Simone de Beauvoir zegt met zoveel woorden dat vrouwen die zich niet tot het biologische en het huishoudelijk functioneren willen beperken, zelfstandig en niet afhankelijk willen zijn, beter geen kinderen kunnen hebben. Hella Haasse zal nooit afstand doen van het voorrecht vrouw en moeder te zijn, en daarbij als vanzelfsprekend ook schrijfster. De mogelijkheden en de middelen daartoe buiten beschouwing gelaten, is dit een zeer ambitieuze onderneming.
Het woud der verwachting is meteen een proeve van de literaire kant van deze ambitie. Een omvangrijke roman met taferelen als van een wandtapijt. Het verhaal van Charles van Orléans, een prins van koninklijken bloede, met het temperament van een dichter, maar door de feodale zeden verplicht de moord op zijn vader te wreken. Daardoor wordt hij onvrij, en ook letterlijk van zijn vrijheid beroofd. Dat verbittert hem echter niet, hij zou een teruggetrokken leven willen leiden, met zijn boeken, in zijn geliefde Loire-landschap. Achter zijn hoofsheid verschuilt zich afstandelijkheid.
Charles van Orléans is geen vrouw, maar als we het kleine verschil negeren en naar de mens kijken, wie was Charles van Orléans voor Hella Haasse? Ik citeer uit Zelfportret als legkaart: ‘Ik heb, zonder het te weten, Charles d'Orléans gekozen als hoofdpersoon van mijn roman, omdat ik in de vorm van zijn levensverhaal mijn probleem kon belijden. Het Woud der Verwachting is de verbeelding van eigen onzekerheid en levensangst, en tevens van de drang die te sublimeren. (...) Ik zie mijn eigen ivoren toren vermomd als een vijftiende-eeuws kastelencomplex.’ (p. 69)
‘Madame Bovary c'est moi!’ zei Flaubert. Een schrijfster kan haar werkelijkheid ook verkennen in een mannelijk personage.
In Het woud der verwachting zijn de vrouwen ondergeschikt aan hun historische rol. Het kindbruidje dat wordt uitgehuwelijkt om verdragen of bondgenootschappen te bezegelen. De kraamvrouw die het leven laat, de weduwe die terzijde wordt geschoven. Als zij macht willen uitoefenen, kan dat alleen door hun invloed op slinkse wijze te laten gelden, zoals bijvoorbeeld de koningin, Isabeau, die met een krankzinnige vorst is gehuwd, en wordt hun vrouwzijn tegen hen gebruikt. Daar wordt een mens niet mooier van.
Uitzonderlijke vrouwen zoals de dichteres Christine de Pisan en Jeanne d'Arc, de maagd van Orléans, worden als bij-personages ingevoerd. Merkwaardig is ook dat de drie als politiek onderpand gesloten huwelijken van Charles van Orléans op hun eigen wijze voorbeeldig zijn. Ook al kan hij zijn eerste vrouw Isabelle, die bij de geboorte van haar kind sterft, niet bevredigen, wordt hij van zijn tweede vrouw Bonne gescheiden - zij trekt zich terug in een klooster en sterft voor zijn terugkeer uit Engeland - en moet hij met zijn derde vrouw Marie van Kleef een groot leeftijdsverschil overbruggen.
Charles van Orléans wordt vader en kent de vrede van de haard. Dat in een tijd waarin het romantische huwelijk of het huwelijk uit liefde, zoals wij ons dat voorstellen, niet voorkomt, en zeker niet bij de adel. Deze vrouwen houden ondanks alles van hun man, en proberen een liefdevolle verbondenheid te creëren. De man is heer en minnaar, als het kan ook vriend. Het initiatief om tot deze verbondenheid te komen, en de inspanningen daartoe, gaat van de vrouwen uit. In Het woud der verwachting zijn alle elementen aanwezig die we in het latere werk van Hella Haasse zullen terugvinden.
De queeste van Jurjen in De verborgen bron is het zoeken naar een compromis tussen verbeelding en intellect. Het onvermogen van man en vrouw om tot een echte dialoog te komen, een vorm van scheiding tussen lichaam en geest.
In De scharlaken stad wordt Giovanni Borgia