1. Het getal vijf in de muziek
We kunnen wat de muziek betreft heel systematisch te werk gaan en drie hoofdrollen van het getal vijf onderscheiden.
a. Wat de maat betreft hebben we in de klassieke muziek meestal met tweekwarts, driekwarts, vierkwarts en zesachtste maat te maken en slechts sporadisch - o.a. bij Tsjaikowski - komen we een vijfvoudig metrum tegen. Maar het is grappig dat in het recente Antillennummer van De Gids R.A. Rojer vrij uitvoerig ingaat op de in de Curaçaose dansmuziek heel belangrijke cinquillo, die weliswaar gewoonlijk wordt genoteerd als een tweekwartsmaat met een triool gevolgd door twee achtsten, maar wordt gespeeld als vijf gelijkwaardige noten.
b. Pentatonisch noemt men melodieën die slechts vijf noten uit de ‘gewone’ diatonische toonladder gebruiken. Zo'n melodie kan op de piano worden gespeeld door alleen zwarte toetsen aan te slaan. In de volksmuziek van vele landen, bij voorbeeld van Schotland en Ierland, komen pentatonische melodieën veel voor en ook in de muziek van componisten die zich door volksmuziek lieten inspireren, zoals Dvorak.
c. De grote terts. De trillingsgetallen van twee noten die een grote terts uiteenliggen verhouden zich voor een ‘zuivere’ harmonische terts als vijf staat tot vier. Verkort men de lengte van de C-snaar van altviool of violoncel met een factor vijf zonder de spanning van de snaar te veranderen (men kan hetzelfde bereiken door een flageolet te spelen), dan resulteert een E die een grote terts boven de twee oktaven boven de grondtoon liggende C ligt. Ook op sommige blaasinstrumenten kan men deze vijfde boventoon doen klinken.
In het voorbijgaan wil ik er nog even aan herinneren dat men bijna dezelfde toonhoogte bereikt wanneer men uitgaande van dezelfde C vier maal een zuivere quint - frequentieverhouding 3/2 - omhoog gaat. Men vindt dan de zogenaamde pythagoreïsche terts, met trillingsgetalverhouding 81/64, dat is 1,2656. Bij de ‘gelijkzwevend’ gestemde piano ligt de terts tussen de harmonische en de pythagoreïsche in: frequentieverhouding 1,2599. Onze westerse muziek wordt mogelijk door dit compromis.