Medewerkers aan dit nummer
sorin alexandrescu, hoogleraar Roemeens aan de Universiteit van Amsterdam.
mark van andel (1959), geboren op Slot Loevestein als zoon van schrijver/slotbewaarder Peter van Andel (†1986). Schrijft sinds 1986 korte verhalen. Verzorgt een geïllustreerd jeugdfeuilleton dat wekelijks (onder het pseudoniem Marcus Vaandel) in de regionale pers verschijnt.
hans bendien (1923) studeerde psychologie in Amsterdam en Los Angeles. Promoveerde op een Rorschach onderzoek van mensen die zich paranormaal begaafd achten. Werkte als klinisch psycholoog en psychotherapeut, vooral in Jeruzalem en Franeker. Publiceerde in psychologische tijdschriften. In de bundel Reacties op de dagboeken en brieven van Etty Hillesum (april 1989) werd van hem een uitgebreid essay opgenomen over de geslaagde zelf-therapie van Etty met behulp van haar dagboek.
ria van den brandt (1960) studeerde wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, middeleeuwse studies aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de École Pratique des Hautes Études (Section des sciences religieuses) te Parijs. Vanaf 1987 aio-medewerkster aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (afdeling middeleeuwse wijsbegeerte). Promotie-onderzoek: intellectus-opvatting van Meister Eckhart en Albertus Magnus.
s. dresden (1914) studeerde Frans en wijsbegeerte in Amsterdam en Parijs. Hij werd in 1947 hoogleraar in de Franse letterkunde en was van 1975 tot 1981 hoogleraar in de Algemene literatuurwetenschap. Hij publiceerde studies over de romankunst, Erasmus, Montaigne, Hugo de Groot, het humanisme en het symbolisme.
louise o. fresco (1952), verbonden aan de vakgroep tropische plantenteelt van de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Was vele jaren werkzaam als tropisch landbouwkundige, onder andere in Afrika. Medewerkster van Het Parool en non-fiction recensent van de boekenbijlage van Vrij Nederland.
manuel kneepkens (1942 te Heerlen) publiceerde de gedichtenbundels Tuin van eetlust (1976), Oorlogsprins (1982), Gedichten tegen de atoomoorlog (1985) en Zwart feest (1990).
ton naaijkens (1953), is werkzaam bij het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1986 op de pluralisering van het subject in de hedendaagse Duitstalige poëzie. Hij stelde, met Jan Gielkens, de Spiegel van de Duitse poëzie van 750 tot heden samen. Hij vertaalde onder andere Het postume werk van een levende van Robert Musil.
monika van paemel (1945). Schrijfster. Na de zomervakanties aan de Nederlandse kust, een uitgebreider kennismaking met Nederland door een langdurig herstelverlof (12-14 jaar) in een grensstreek. Later een intense wisselwerking tussen Noord en Zuid door het schrijven, uitgeven bij Nederlandse uitgeverijen, radiowerk, contacten met lezers, de vrouwenbeweging en persoonlijke vriendschappen. Publiceerde onder meer: De Vermaledijde Vaders (1985), Marguerite (1985) en De Confrontatie (1986).
thomas rosenlöcher (1947) publiceerde onder anderre de dichtbundels Ich lag im Garten bei Kleinzschachwitz (1982) en Schneebier (1989).
stephan sanders, filosoof en politicoloog. Redacteur van De Groene Amsterdammer. Publiceerde over de zaak Rushdie: Gemengde ervaring, gemengde gevoelens (1989).
christa schuenke, publiciste, critica en literair vertaalster (o.a. John Donne, John Keats en Herman Melville) in (Oost-)Berlijn.
klaus siegel (1934) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids en docent aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
h. verdaasdonk, hoogleraar taal- en literatuurwetenschap (in het bijzonder marketing en sociologie van het boek) aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg.