Medewerkers aan dit nummer
mark van andel (1959), geboren op Slot Loevestein als zoon van schrijver/slotbewaarder Peter van Andel (†1986). Schrijft sinds 1986 korte verhalen. Verzorgt een geïllustreerd jeugdfeuilleton dat wekelijks (onder het pseudoniem Marcus Vaandel) in de regionale pers verschijnt.
christel van boheemen is als hoofddocent verbonden aan het Engels Instituut van de Rijksuniversiteit te Leiden. In 1987 verscheen bij Cornell University Press haar boek The Novel as Family Romance: Language, Gender and Authority from Fielding to Joyce.
frans budé (1945) schreef drie gedichtenbundels: Vlammend marmer (1984), Een leem (1986) en Grenswacht (1987). Hij was redacteur van Het Bassin, tijdschrift voor actuele beeldende kunst en poëzie. De cyclus ‘Nachtduur’ verschijnt in het najaar van 1989 in de bundel Nachtdroom.
remco ekkers (1941) schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Hij publiceerde gedichten in De Gids, Raster, Wolfsmond en Hollands Maandblad. In de Zeeuwse Slibreeks verscheen de cyclus Buurman (1979). In 1986 verscheen zijn bundel Een faun bij de grens en onlangs publiceerde hij zijn tweede dichtbundel De vrouw van zwaarden.
h.h. kubbinga (1949) organisch chemicus, gepromoveerd als wetenschapshistoricus onder R. Hooykaas en R. Taton (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Parijs; 1983). Titel proefschrift: Le développement historique du concept de ‘molécule’ dans les sciences de la nature jusqu'à la fin du XVIIIe siècle. Van 1971 tot 1988 leraar scheikunde, vanaf 1977 tevens leraar natuurfilosofie (Het Waterlant-College, Amsterdam). In 1988 op voordracht van de K.N.A.W. benoemd tot ‘Akademie-onderzoeker’ aan de Faculteit der Wijsbegeerte (vakgroep J.D. North) van de R.U. Groningen. Opdracht: in drie jaar het proefschrift omwerken tot een monografie over L'Histoire du concept de ‘molécule’ (tot in de xxe eeuw). In verband hiermee tot juli 1990 werkzaam aan de É.H.É.S.S. (Centre A. Koyré, Parijs; vakgroep J. Roger). Publiceerde in vakbladen over de geschiedenis van de theorie van de materie (Beeckman, Newton, Boscovich).
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids sinds 1983. Recente publikaties: De killer. Over poëzie en poetica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986), Het leven op stoomschepen (gedichten, 1986), X kijkt in Y. Vijf causerieën over Pierre Kemp (1986), Raad van Alfabet (kanttekeningen bij poëzie, 1987), Het veterdiploma (gedichten voor kinderen, 1987), Dit lege hart. Over J.C. Bloem (1987). In de zomer van 1988 verscheen een ruime keuze uit zijn Gids-kronieken en essays: De geheimen van wikke en dille.
herman de lange (1941), wetenschappelijk medewerker aan het Polemologisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij promoveerde op De bewapeningswedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie 1945-1980 (1982). Hij is bijzonder hoogleraar vredesvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Meest recente publikatie: Kwetsbaarheid en vrede, Amsterdam 1988 (oratie).
louis m. tas, zenuwarts, vrij gevestigd als psychoanalyticus en -therapeut in Amsterdam. Was verbonden aan de polikliniek kinderpsychiatrie van de Universiteit van Amsterdam voor het superviseren van gezinstherapie. Was redacteur van Propria Cures en Nederlands Tijdschrift van Psychotherapie. Publiceerde Dagboek uit een kamp (ps. Loden Vogel). Voorts beschouwingen over emoties naar aanleiding van verschenen boeken en als inleiding bij zijn vertaling van J.P. Sartre's Esquisses d'une théorie des emotions.
joachim von der thüsen, afgestudeerd aan de Stanford University, doceert thans vergelijkende literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij publiceerde over genretheorie, de ‘Goethezeit’, het fin-de-siècle en moderne Duitse poëzie.
jan timman (1952), schaakgrootmeester, al tien jaar behorend tot de wereldtop. Enkele publikaties: Het groot analyseboek (1979), Schaakwerk, deel i, Het smalle pad (1988).
evert van uitert (1936) volgde in 1985 Hans Jaffé op als hoogleraar in de geschiedenis van de moderne kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien werkte hij vele jaren aan het Kunsthistorisch Instituut in Utrecht bij de afdeling iconologie en kunsttheorie. Publiceerde o.a.